Wilders frias från hets mot muslimer

Publicerad 2011-06-23

Den holländske högerpopulisten Geert Wilders frias från misstankar om hets mot folkgrupp och hets mot muslimer. Det meddelade domarna i målet på torsdagsförmiddagen.

utr_pol_geert_wilders_232_1.jpgGeert Wilders. Foto: KAFKA/HOLLAND
Wilders var bland annat åtalad för att ha jämfört Hitlers "Mein kampf" med Koranen och för att ha jämfört islam med nazism och fascism. Åtalet hade väckts av personer som känt sig kränkta av Wilders uttalanden, rapporterar Radio Netherlands Worldwide.

Rättegången har varit långt ifrån oproblematisk och har avbrutits vid flera tillfällen. Domarna i målet har bytts ut och vid slutet av rättegången yrkade åklagarna på att Wilders skulle frias från misstankarna.

– Det är inte så mycket en personlig seger som en seger för yttrandefriheten. Det visar sig vara tillåtet att kritisera islam, det har inte tystats ner, sa Wilders i en kommentar till domen, enligt radiokanalen.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro