jimmi akesson

Foto Jenny Eliasson/Expo

Åkesson vill införa jobbskatteavdrag

Publicerad 2012-08-13

I lördags höll Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons sitt årliga sommartal i Sölvesborg. Publiken som bestod av mellan 200 till 300 personer fick höra Åkesson hylla Dansk Folkeparti och förespråka jobbskatteavdrag.

Jimmie Åkesson motsatte sig i sitt tal ett förslag om nystarszoner som en utredning tillsatt av regeringen presenterat. Förslaget går ut på sänkta arbetskostnader för företag som etablerar sig i områden där arbetslöshet och utbildningsnivåerna är låga.

– I princip alla integrationsåtgärder de senaste åren bygger på principen om diskriminerande särlösningar för vissa grupper, som annars hade hamnat i utanförskap och parallella samhällen, men som bevisligen gör det i alla fall därför att utvecklingen redan gått för långt, sa Jimmie Åkesson.

Sverigedemokraterna beskrevs som det tredje alternativet inom svensk politik och Åkesson motsatte sig den rådande jämställdhetspolitiken.

– Vi har idag en smal och skev debatt som framförallt handlar om hur många dagar i föräldraförsäkringen som ska kvoteras, inte huruvida vi ska ha någon sådan kvotering överhuvudtaget, sa Åkesson

Enligt Jimmie Åkesson råder det en "socialliberal hegemoni" i Sverige.

– De lyssnar inte på vanligt folk utan låter sig styras av agendan hos medieeliten, lobbygrupper och allehanda särintressen.

Åkesson motsatte sig stora vinstuttag av privata aktörer inom välfärdssektorn. Han menade att Sverigedemokraterna behöver hitta en väg emellan vänstern och borgerligheten och beskrev Sverigedemokraterna som ett mittenparti utan några "ideologiska skygglappar".

Ett besked som Åkesson dock lämnade var att han vill satsa 30 miljarder kronor på att höja garantipensionerna. Han vill även införa ytterligare ett jobbskatteavdrag för låg- och medelinkomsttagare.

Sommartalet i Sölvesborg inleddes med att Åkesson beskrev hur tidigare generationer byggt upp Sverige. Han talade om "alla tusen och åter tusentals som fallit i strid genom århundraden för att försvara vårt land och frihet." Han citerade även vikingarock-bandet Ultima Thule.

Åkesson sa att han är trött på att han "förväntas" känna skuld och skam för den han är.

– För att jag är svensk och för att jag har det förhållandevis tryggt och bra, sa Åkesson.

Jimmie Åkesson hyllade Pia Kjærsgaard som nyligen avgick som partiledare för Dansk Folkeparti. Han beskrev henne som en stor inspirationskälla.

– De har legat ett steg före. Kan Dansk Folkeparti så kan vi, sa han.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA