Åklagaren yrkar på livstidsstraff för Mangs

Publicerad 2012-10-03

Åklagaren yrkade på onsdagen att Peter Mangs döms till livstidsfängelse för två mord och fyra mordförsök. Mangs försvarare menar att för lite är känt kring omständigheterna till brotten för att döma honom till livstid.

Under dagens rättegångsförhandlingar höll åklagaren och Peter Mangs försvarsadvokat sina slutpläderingar. Chefsåklagare Solveig Wollstad yrkade på att Peter Mangs döms till livstids fängelse. Mangs har planerat sina handlingar, haft specialutrustning till sina vapen och brotten har pågått under längre tid. Dessutom har morden varit kallblodiga och hänsynslösa, menade hon.

Peter Mangs advokat Jesper Montan menar att det inte är bevisat att Mangs mördat någon. Men eftersom rätten slagit fast att Mangs är skyldig yrkade han på ett tidsbestämt straff. Han sa att livstidsstraff ska utdelas restriktivt och att för lite är känt kring de brott Mangs ska ha utfört för att döma honom till livstid.

Tingsrätten slog i juli fast att Mangs är skyldig till två mord, fyra mordförsök, skadegörelse och övergrepp i rättssak. Brotten begicks under perioden 2003 till 2010. Mangs friades av tingsrätten från ett mord, fem mordförsök och förberedelse till mord. Vad rätten ska ta ställning till är om Mangs varit tillräknelig när brotten begicks och därmed kan dömas till fängelse. I förra veckan lämnades den rättspsykiatriska rapporten in till tingsrätten. I den konstaterades att Mangs inte lider av eller har lidit av någon allvarlig psykisk störning.

Domen mot Mangs meddelas den 19 oktober.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.