Åklagaren yrkar på livstidsstraff för Mangs

Publicerad 2012-10-03

Åklagaren yrkade på onsdagen att Peter Mangs döms till livstidsfängelse för två mord och fyra mordförsök. Mangs försvarare menar att för lite är känt kring omständigheterna till brotten för att döma honom till livstid.

Under dagens rättegångsförhandlingar höll åklagaren och Peter Mangs försvarsadvokat sina slutpläderingar. Chefsåklagare Solveig Wollstad yrkade på att Peter Mangs döms till livstids fängelse. Mangs har planerat sina handlingar, haft specialutrustning till sina vapen och brotten har pågått under längre tid. Dessutom har morden varit kallblodiga och hänsynslösa, menade hon.

Peter Mangs advokat Jesper Montan menar att det inte är bevisat att Mangs mördat någon. Men eftersom rätten slagit fast att Mangs är skyldig yrkade han på ett tidsbestämt straff. Han sa att livstidsstraff ska utdelas restriktivt och att för lite är känt kring de brott Mangs ska ha utfört för att döma honom till livstid.

Tingsrätten slog i juli fast att Mangs är skyldig till två mord, fyra mordförsök, skadegörelse och övergrepp i rättssak. Brotten begicks under perioden 2003 till 2010. Mangs friades av tingsrätten från ett mord, fem mordförsök och förberedelse till mord. Vad rätten ska ta ställning till är om Mangs varit tillräknelig när brotten begicks och därmed kan dömas till fängelse. I förra veckan lämnades den rättspsykiatriska rapporten in till tingsrätten. I den konstaterades att Mangs inte lider av eller har lidit av någon allvarlig psykisk störning.

Domen mot Mangs meddelas den 19 oktober.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA