Åklagaren yrkar på livstidsstraff för Mangs

Publicerad 2012-10-03

Åklagaren yrkade på onsdagen att Peter Mangs döms till livstidsfängelse för två mord och fyra mordförsök. Mangs försvarare menar att för lite är känt kring omständigheterna till brotten för att döma honom till livstid.

Under dagens rättegångsförhandlingar höll åklagaren och Peter Mangs försvarsadvokat sina slutpläderingar. Chefsåklagare Solveig Wollstad yrkade på att Peter Mangs döms till livstids fängelse. Mangs har planerat sina handlingar, haft specialutrustning till sina vapen och brotten har pågått under längre tid. Dessutom har morden varit kallblodiga och hänsynslösa, menade hon.

Peter Mangs advokat Jesper Montan menar att det inte är bevisat att Mangs mördat någon. Men eftersom rätten slagit fast att Mangs är skyldig yrkade han på ett tidsbestämt straff. Han sa att livstidsstraff ska utdelas restriktivt och att för lite är känt kring de brott Mangs ska ha utfört för att döma honom till livstid.

Tingsrätten slog i juli fast att Mangs är skyldig till två mord, fyra mordförsök, skadegörelse och övergrepp i rättssak. Brotten begicks under perioden 2003 till 2010. Mangs friades av tingsrätten från ett mord, fem mordförsök och förberedelse till mord. Vad rätten ska ta ställning till är om Mangs varit tillräknelig när brotten begicks och därmed kan dömas till fängelse. I förra veckan lämnades den rättspsykiatriska rapporten in till tingsrätten. I den konstaterades att Mangs inte lider av eller har lidit av någon allvarlig psykisk störning.

Domen mot Mangs meddelas den 19 oktober.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA