ungerska gardet

Ungerska gardet var det antiromska Jobbiks paramilitära gren tills det att organisationen förbjöds. I dag har det återuppstått i en uppsjö av olika organisationer som trakasserar romer. Foto: Fredrik Persson

Alarmerande antiziganism i Ungern

Publicerad 2012-12-12

Hatet mot romer fortsätter vara ett stort problem i Ungern. En kommunal skola blev i förra veckan dömd för att ha diskriminerat romska barn och en ny rapport visar att sex av tio ungrare tror att romer har "kriminalitet i blodet".

En kommunal skola i den ungerska staden Gyöngyöspata har blivit dömd för att ha diskriminerat romska barn genom att ha segregerat dem från de icke-romska. Detta efter att Chance for Children Foundation, en organisation som kämpar för alla barns rätt, tagit fallet till domstol.

Skolan undervisade även romska barn i ett mycket lägre tempo, vilket resulterat i att de inte kommit lika långt i skolan som de jämnåriga icke-romska barnen. Domstolen tvingar nu skolan att sluta med segregeringen, men beslutet kan överklagas. Skolan ligger i en kommun som styrs av det högerextrema partiet Jobbik, ett parti som är känt för att diskriminera den romska befolkningen.

Hatet mot romer har länge varit ett stort problem i Ungern. En ny rapport från det ungerska forskningsinstitutet Tarkí visar att 82 procent av ungrarna tycker att romska barn ska ha rätt att gå i samma klasser som icke-romska, vilket är en minskning med sex procent de senaste elva åren.

De flesta som är mot romer sympatiserar med Jobbik, men hatet skiljer sig ändå inte anmärkningsvärt mellan partisympatisörerna. Rapporten visar att var tredje ungrare är romskfientlig och att sex av tio ungrare tror att "kriminalitet finns i romers blod".

Deltagarna fick frågan om de skulle kunna tänka sig att ha en rom som granne. 71 procent av Jobbikväljarna svarade "nej", det anmärkningsvärda är att respektive siffra från de övriga partierna är 61 procent.

Rapporten visar även att ungefär fyra av tio ungrare tycker att "det är helt rätt att det fortfarande finns pubar, klubbar och discon som romer inte får komma in på".
Stina Mathiesen

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.