ungerska gardet

Ungerska gardet var det antiromska Jobbiks paramilitära gren tills det att organisationen förbjöds. I dag har det återuppstått i en uppsjö av olika organisationer som trakasserar romer. Foto: Fredrik Persson

Alarmerande antiziganism i Ungern

Publicerad 2012-12-12

Hatet mot romer fortsätter vara ett stort problem i Ungern. En kommunal skola blev i förra veckan dömd för att ha diskriminerat romska barn och en ny rapport visar att sex av tio ungrare tror att romer har "kriminalitet i blodet".

En kommunal skola i den ungerska staden Gyöngyöspata har blivit dömd för att ha diskriminerat romska barn genom att ha segregerat dem från de icke-romska. Detta efter att Chance for Children Foundation, en organisation som kämpar för alla barns rätt, tagit fallet till domstol.

Skolan undervisade även romska barn i ett mycket lägre tempo, vilket resulterat i att de inte kommit lika långt i skolan som de jämnåriga icke-romska barnen. Domstolen tvingar nu skolan att sluta med segregeringen, men beslutet kan överklagas. Skolan ligger i en kommun som styrs av det högerextrema partiet Jobbik, ett parti som är känt för att diskriminera den romska befolkningen.

Hatet mot romer har länge varit ett stort problem i Ungern. En ny rapport från det ungerska forskningsinstitutet Tarkí visar att 82 procent av ungrarna tycker att romska barn ska ha rätt att gå i samma klasser som icke-romska, vilket är en minskning med sex procent de senaste elva åren.

De flesta som är mot romer sympatiserar med Jobbik, men hatet skiljer sig ändå inte anmärkningsvärt mellan partisympatisörerna. Rapporten visar att var tredje ungrare är romskfientlig och att sex av tio ungrare tror att "kriminalitet finns i romers blod".

Deltagarna fick frågan om de skulle kunna tänka sig att ha en rom som granne. 71 procent av Jobbikväljarna svarade "nej", det anmärkningsvärda är att respektive siffra från de övriga partierna är 61 procent.

Rapporten visar även att ungefär fyra av tio ungrare tycker att "det är helt rätt att det fortfarande finns pubar, klubbar och discon som romer inte får komma in på".
Stina Mathiesen

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA