Antalet hatgrupper i USA ökar explosionsartat

Publicerad 2012-03-09

Antalet hatgrupper i USA ligger på rekordnivåer. De senaste tre åren har antalet stadigt ökat. Det är främst grupper i patriotrörelsen som skjutit i höjden. Det visar en rapport av människorättsorganisationen Southern Poverty Law Center.

– Den dramatiska ökningen av radikala högerextremistiska grupper beror främst på förändringen av landets etniska sammansättning, den allt snabbare globaliseringen och vår ekonomiska situation, säger Mark Potok på SPLC.

I rapporten The Year in Hate and Extremism 2011 konstateras att antalet hatgrupper stadigt ökat i USA det senaste decenniet. 2011 slog antalet rekord med 1018 grupper i landet. Den stora explosionen har dock inträffat av vad SPLC beskriver som Patriotgrupper. Bland dessa ingår beväpnade miliser och organisationer med en konspiratorisk världsbild. Från 824 grupper 2010 har antalet 2011 ökat till 1274. Sedan Barack Obama blev president har antalet Patriotgrupper ökat med 755 procent.

För många extremister är Barack Obama symbolen för all som gått fel i landet. Barack Obama anklagas för att inte vara amerikan utan från Kenya och för att vara en muslim i hemlighet som förstör landet, enligt Potok.

Populistiska politiker utnyttjar människors rädslor och demoniserar Obama, skriver SPLC.

Ökningen av hatgrupper kommer till uttryck i samhället, inhemsk terrorism har ökat och den är ofta riktad mot myndigheter.

Just nu pågår en omfattande rättegång mot medlemmar i Hutaree milisen från Michigan som planerat att döda en polis för att sedan spränga polisens begravning med ambitionen att starta ett krig mot regeringen.

I Georgia åtalas fyra milismedlemmar för planer på att spränga en regeringsbyggnad och förgifta städer.

USA:s ekonomiska situation är den främsta anledningen till ökningen av patriotgrupper, enligt SPLC. Patriotgrupperna menar att staten frångått den amerikanska grundlagen och att de därför inte behöver följa lagen eller betala skatt. Vilket verkar lockande när ekonomin är dålig.
Daniel Vergara

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA