Antalet hatgrupper i USA ökar explosionsartat

Publicerad 2012-03-09

Antalet hatgrupper i USA ligger på rekordnivåer. De senaste tre åren har antalet stadigt ökat. Det är främst grupper i patriotrörelsen som skjutit i höjden. Det visar en rapport av människorättsorganisationen Southern Poverty Law Center.

– Den dramatiska ökningen av radikala högerextremistiska grupper beror främst på förändringen av landets etniska sammansättning, den allt snabbare globaliseringen och vår ekonomiska situation, säger Mark Potok på SPLC.

I rapporten The Year in Hate and Extremism 2011 konstateras att antalet hatgrupper stadigt ökat i USA det senaste decenniet. 2011 slog antalet rekord med 1018 grupper i landet. Den stora explosionen har dock inträffat av vad SPLC beskriver som Patriotgrupper. Bland dessa ingår beväpnade miliser och organisationer med en konspiratorisk världsbild. Från 824 grupper 2010 har antalet 2011 ökat till 1274. Sedan Barack Obama blev president har antalet Patriotgrupper ökat med 755 procent.

För många extremister är Barack Obama symbolen för all som gått fel i landet. Barack Obama anklagas för att inte vara amerikan utan från Kenya och för att vara en muslim i hemlighet som förstör landet, enligt Potok.

Populistiska politiker utnyttjar människors rädslor och demoniserar Obama, skriver SPLC.

Ökningen av hatgrupper kommer till uttryck i samhället, inhemsk terrorism har ökat och den är ofta riktad mot myndigheter.

Just nu pågår en omfattande rättegång mot medlemmar i Hutaree milisen från Michigan som planerat att döda en polis för att sedan spränga polisens begravning med ambitionen att starta ett krig mot regeringen.

I Georgia åtalas fyra milismedlemmar för planer på att spränga en regeringsbyggnad och förgifta städer.

USA:s ekonomiska situation är den främsta anledningen till ökningen av patriotgrupper, enligt SPLC. Patriotgrupperna menar att staten frångått den amerikanska grundlagen och att de därför inte behöver följa lagen eller betala skatt. Vilket verkar lockande när ekonomin är dålig.
Daniel Vergara

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro