Antimuslimsk demonstration i Norge

Publicerad 2012-12-17

I lördags höll Norwegian Defence League, NDL, en antimuslimsk manifestation i Oslo. Ett 40-tal anhängare dök upp och beskrev islam som ett hot mot tryggheten och kulturen. Samtidigt arrangerades en antirasistisk manifestation i staden.

Den antimuslimska manifestationen hade talare från två olika organisationer EDL, och Stop Islamization of Europé, SIOE. Kjersti Margrethe Gilje och Merte Hodne från SIOE hävdade båda att "islam är djävulens verk" och att ett inbördeskrig är analkande. De uppmanade åhörarna att "föra kampen för sina barns skull".

Samtliga talare framförde demoniserade budskap mot muslimer. Dock med skilda utgångspunkter. Vissa menade att muslimer var är hot mot tryggheten, andra hade ett religiöst perspektiv och menade att korset och de kristna högtiderna är hotade.

Att talarna kunde enas trots skilda infallsvinklar gällande det påstådda hotet från muslimer ska tas på allvar och innebär att hatbudskapen kan nå ut till flera målgrupper, skriver den antirasistiska organisationen Vepsen.

Demonstrationen genomfördes i en stadsdel där många invånare är muslimer. Att genomföra demonstrationer i sådana stadsdelar är en strategi som NDL:s moderorganisation English Defence League använder sig av.

Samtidigt i en annan del av Oslo hölls en antirasistisk folkfest som anordnats av flera antirasistiska organisationer. De uppmanade människor att hålla sig borta från den antimuslimska demonstrationen och istället delta i deras arrangemang.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA