Antimuslimsk demonstration i Norge

Publicerad 2012-12-17

I lördags höll Norwegian Defence League, NDL, en antimuslimsk manifestation i Oslo. Ett 40-tal anhängare dök upp och beskrev islam som ett hot mot tryggheten och kulturen. Samtidigt arrangerades en antirasistisk manifestation i staden.

Den antimuslimska manifestationen hade talare från två olika organisationer EDL, och Stop Islamization of Europé, SIOE. Kjersti Margrethe Gilje och Merte Hodne från SIOE hävdade båda att "islam är djävulens verk" och att ett inbördeskrig är analkande. De uppmanade åhörarna att "föra kampen för sina barns skull".

Samtliga talare framförde demoniserade budskap mot muslimer. Dock med skilda utgångspunkter. Vissa menade att muslimer var är hot mot tryggheten, andra hade ett religiöst perspektiv och menade att korset och de kristna högtiderna är hotade.

Att talarna kunde enas trots skilda infallsvinklar gällande det påstådda hotet från muslimer ska tas på allvar och innebär att hatbudskapen kan nå ut till flera målgrupper, skriver den antirasistiska organisationen Vepsen.

Demonstrationen genomfördes i en stadsdel där många invånare är muslimer. Att genomföra demonstrationer i sådana stadsdelar är en strategi som NDL:s moderorganisation English Defence League använder sig av.

Samtidigt i en annan del av Oslo hölls en antirasistisk folkfest som anordnats av flera antirasistiska organisationer. De uppmanade människor att hålla sig borta från den antimuslimska demonstrationen och istället delta i deras arrangemang.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA