Antimuslimsk demonstration i Norge

Publicerad 2012-12-17

I lördags höll Norwegian Defence League, NDL, en antimuslimsk manifestation i Oslo. Ett 40-tal anhängare dök upp och beskrev islam som ett hot mot tryggheten och kulturen. Samtidigt arrangerades en antirasistisk manifestation i staden.

Den antimuslimska manifestationen hade talare från två olika organisationer EDL, och Stop Islamization of Europé, SIOE. Kjersti Margrethe Gilje och Merte Hodne från SIOE hävdade båda att "islam är djävulens verk" och att ett inbördeskrig är analkande. De uppmanade åhörarna att "föra kampen för sina barns skull".

Samtliga talare framförde demoniserade budskap mot muslimer. Dock med skilda utgångspunkter. Vissa menade att muslimer var är hot mot tryggheten, andra hade ett religiöst perspektiv och menade att korset och de kristna högtiderna är hotade.

Att talarna kunde enas trots skilda infallsvinklar gällande det påstådda hotet från muslimer ska tas på allvar och innebär att hatbudskapen kan nå ut till flera målgrupper, skriver den antirasistiska organisationen Vepsen.

Demonstrationen genomfördes i en stadsdel där många invånare är muslimer. Att genomföra demonstrationer i sådana stadsdelar är en strategi som NDL:s moderorganisation English Defence League använder sig av.

Samtidigt i en annan del av Oslo hölls en antirasistisk folkfest som anordnats av flera antirasistiska organisationer. De uppmanade människor att hålla sig borta från den antimuslimska demonstrationen och istället delta i deras arrangemang.
Daniel Vergara

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.