Antiromsk demonstration i Tjeckien

Publicerad 2012-01-16

Efter ett uppehåll på tre månader har de antiromska demonstrationerna i norra Tjeckien tagit en ny start. En demonstration på söndagen i staden Varnsdorf samlade 200 deltagare. Men det finns samtidigt tecken på att den antiromska rörelsen i området har splittrats i två falanger.

Söndagens demonstration avlöpte utan våldsamheter. Petr Heinrich, en boende i staden, hade ordnat mötet för att ge folk möjlighet att uttrycka sitt missnöje med det som Heinrich kallade "den romska agressionen" och myndigheternas brist på agerande för att möta problemen. Men på demonstrationen fanns också flaggor från det högerextrema partiet DSSS, rapporterar flera tjeckiska nyhetssajter.

Som en anledning till demonstrationen uppgavs att romer vid nyårsfirandet hade angripit en man och hans gamla föräldrar utanför bostadshotellet Sport där många romer är inhysta. Men stadens vice borgmästare Karel Dubský ifrågasatte att händelsen verkligen utspelats så som organisatörerna av demonstrationen påstod. Filmer från övervakningskameror stödjer inte den versionen.

Lukáš Kohout, en av de ledande bakom höstens antiromska aktiviteter, hade sökt demonstrationstillstånd på torget samtidigt som söndagens demonstration skulle hållas. Myndigheterna avslog hans ansökan, och Peter Heinrich sade att Kohout inte heller var välkommen i den demonstration som han organiserade.

Det har kommit fram att Kohout har försökt öka spänningarna mellan romer och etniska tjecker genom en falsk identitet på Facebook. Under namnet Emil Dunka uppmanade han romer att agera mot den "vita rasism" som drabbade dem. Partiet DSSS hänvisade till "Dunkas" inlägg som ett exempel på romsk aggression.

Från slutet av sommaren till mitten av oktober uppmärksammades Sluknov-regionen för olika antiromska incidenter. Oroligheter utlöstes i städerna Nový Bor, Rumburk och Varnsdorf efter det att unga beväpnade romer påståtts ha angripit etniska tjecker. I efterhand har det framkommit att medierna inte rapporterat incidenterna helt sanningsenligt.
Erik Sidenbladh

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA