Antisemitisk nidbild fördöms i Österrike

Publicerad 2012-09-10

Österrikes president fördömer den antisemitiska nidbild som partiledaren för Frihetspartiet, FPÖ, publicerade i augusti. Teckningen förställde en girig bankman med davidsstjärnor på sin kavajärm.

Det var i augusti som Heinz-Christian Strache, Frihetspartiets partiledare på sin Facebook publicerade en nidbild föreställande en bankman med krokig näsa och davidsstjärnor på sin kavajärm. En regeringsrepresentant försågs av bankmannen med kakor. En tredje avmagrad man, som symboliserar folket, sitter vid bordet utan tallrik. Motivet är klassiskt antisemitiskt och porträtterar judar som utsugare.

Företrädare från flera politiska partier och religiösa organisationer har kritiserat Straches publicering av bilden, som har liknats med de bilder som användes i tredje rikets propaganda. I söndags fördömdes teckningen även av Österrikes president Heinz Fischer. Han sa att bilden spelar på kvarlevor från nazitidens antisemitism i Österrike.

Strache säger att han tar avstånd från antisemitism och hävdar att han med bilden ville uttrycka sin avsky för "giriga bankmän". Strache har flera gånger tidigare anklagats för att ha flörtat med nazismen. I februari drogs ett hederspris för att han suttit tio år i parlamentet tillbaka efter att Strache deltagit på en högerextrem bal. Balen hölls samma dag som den internationella minnesdagen för Förintelsen och samlade framträdande politiker från högerextrema partier i Europa. Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder var en av dem deltog på balen. Utanför balen hölls stora protester. Strache kommenterade det med att hans partianhängare behandlas som judarna gjorde under Kristallnatten.

I januari hyllade Strache nazisten och krigsveteranen Otto Scrinzi, som var gruppledare i det nazistiska gardet Sturmabteilung, SA. Efter andra världskriget verkade Scrinzi för en allmän amnesti för nazistiska krigsförbrytare.

I Almedalen tidigare i år deltog två representanter från FPÖ:s ungdomsförbund på ett SDU seminarium. Seminariet inleddes med en hälsningsfilm från Strache där han gratulerade Sverigedemokraternas valframgångar. Strache betonade även vikten av internationellt samarbete.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA