Antisemitisk nidbild fördöms i Österrike

Publicerad 2012-09-10

Österrikes president fördömer den antisemitiska nidbild som partiledaren för Frihetspartiet, FPÖ, publicerade i augusti. Teckningen förställde en girig bankman med davidsstjärnor på sin kavajärm.

Det var i augusti som Heinz-Christian Strache, Frihetspartiets partiledare på sin Facebook publicerade en nidbild föreställande en bankman med krokig näsa och davidsstjärnor på sin kavajärm. En regeringsrepresentant försågs av bankmannen med kakor. En tredje avmagrad man, som symboliserar folket, sitter vid bordet utan tallrik. Motivet är klassiskt antisemitiskt och porträtterar judar som utsugare.

Företrädare från flera politiska partier och religiösa organisationer har kritiserat Straches publicering av bilden, som har liknats med de bilder som användes i tredje rikets propaganda. I söndags fördömdes teckningen även av Österrikes president Heinz Fischer. Han sa att bilden spelar på kvarlevor från nazitidens antisemitism i Österrike.

Strache säger att han tar avstånd från antisemitism och hävdar att han med bilden ville uttrycka sin avsky för "giriga bankmän". Strache har flera gånger tidigare anklagats för att ha flörtat med nazismen. I februari drogs ett hederspris för att han suttit tio år i parlamentet tillbaka efter att Strache deltagit på en högerextrem bal. Balen hölls samma dag som den internationella minnesdagen för Förintelsen och samlade framträdande politiker från högerextrema partier i Europa. Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder var en av dem deltog på balen. Utanför balen hölls stora protester. Strache kommenterade det med att hans partianhängare behandlas som judarna gjorde under Kristallnatten.

I januari hyllade Strache nazisten och krigsveteranen Otto Scrinzi, som var gruppledare i det nazistiska gardet Sturmabteilung, SA. Efter andra världskriget verkade Scrinzi för en allmän amnesti för nazistiska krigsförbrytare.

I Almedalen tidigare i år deltog två representanter från FPÖ:s ungdomsförbund på ett SDU seminarium. Seminariet inleddes med en hälsningsfilm från Strache där han gratulerade Sverigedemokraternas valframgångar. Strache betonade även vikten av internationellt samarbete.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro