Antisemitiska hatbrott ökar i Frankrike

Publicerad 2012-06-07

Efter Mohammed Merahs terrordåd i Toulouse har antalet antisemitiska hatbrott skjutit i höjden i Frankrike. Förra veckan misshandlades två judar med hammare och påkar.

Två judiska ungdomar med kippor på sig i Villeurbanne attackerades av ett gäng på cirka tio personer förra helgen. De misshandlades svårt med järnrör och hammare och fick föras till sjukhus. På onsdagen överlämnade två personer sig själva till polisen.

Polisen har ännu inte bekräftat att det rör sig om ett hatbrott, men misshandeln är en i raden av brott som kan kopplas till antisemitism i Frankrike.

Misshandeln har lett till en debatt angående antalet antisemitiska hatbrott i Frankrike. Representativa rådet för judiska institut, beskrev attacken som ett tydligt hatbrott mot judar, rapporterar France 24.

"Det är långtifrån en isolerad händelse" skriver de och "det är en del av det chockerande uppsvinget av antisemitiskt våld som följt den dödliga attacken i Ozar Hatorah skolan i Toulouse".

Det var i Ozar Hatorah som terroristen Mohammed Merah i mars sköt ihjäl tre barn och en rabbin.

Efter hans terrordådet har antalet hatbrott skjutit i höjden. Enligt en rapport från inrikesministeriet har 148 antisemitiska brott, varav 43 våldsamma rapporterats mellan den 19 mars och 30 april. Det är dubbelt så många jämfört med samma period 2011.

Den judiska organisationen SPCJ oroas över att antalet personer som sympatiserar med Merahs terror. Organisationen hänvisar till situationer i skolor där studenter vägrat att delta i en tyst minut efter terrordådet, samt till graffitihyllningar till Merah.

Hatbrotten har även fått Frankrikes premiärminister Jean-Marc Ayrault att reagera. I måndags fördömde han attacken mot de två ungdomarna i Villeurbanne. Han sa även att det krävs tuffa åtgärder kombinerat med utbildning för tolerans för att bekämpa antisemitiska attityder. Inrikesministern Manuel Valls kallade misshandeln för en medveten attack mot den franska republiken, rapporterar AFP.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA