Antisemitiska hatbrott ökar i Frankrike

Publicerad 2012-06-07

Efter Mohammed Merahs terrordåd i Toulouse har antalet antisemitiska hatbrott skjutit i höjden i Frankrike. Förra veckan misshandlades två judar med hammare och påkar.

Två judiska ungdomar med kippor på sig i Villeurbanne attackerades av ett gäng på cirka tio personer förra helgen. De misshandlades svårt med järnrör och hammare och fick föras till sjukhus. På onsdagen överlämnade två personer sig själva till polisen.

Polisen har ännu inte bekräftat att det rör sig om ett hatbrott, men misshandeln är en i raden av brott som kan kopplas till antisemitism i Frankrike.

Misshandeln har lett till en debatt angående antalet antisemitiska hatbrott i Frankrike. Representativa rådet för judiska institut, beskrev attacken som ett tydligt hatbrott mot judar, rapporterar France 24.

"Det är långtifrån en isolerad händelse" skriver de och "det är en del av det chockerande uppsvinget av antisemitiskt våld som följt den dödliga attacken i Ozar Hatorah skolan i Toulouse".

Det var i Ozar Hatorah som terroristen Mohammed Merah i mars sköt ihjäl tre barn och en rabbin.

Efter hans terrordådet har antalet hatbrott skjutit i höjden. Enligt en rapport från inrikesministeriet har 148 antisemitiska brott, varav 43 våldsamma rapporterats mellan den 19 mars och 30 april. Det är dubbelt så många jämfört med samma period 2011.

Den judiska organisationen SPCJ oroas över att antalet personer som sympatiserar med Merahs terror. Organisationen hänvisar till situationer i skolor där studenter vägrat att delta i en tyst minut efter terrordådet, samt till graffitihyllningar till Merah.

Hatbrotten har även fått Frankrikes premiärminister Jean-Marc Ayrault att reagera. I måndags fördömde han attacken mot de två ungdomarna i Villeurbanne. Han sa även att det krävs tuffa åtgärder kombinerat med utbildning för tolerans för att bekämpa antisemitiska attityder. Inrikesministern Manuel Valls kallade misshandeln för en medveten attack mot den franska republiken, rapporterar AFP.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA