Attacken i Malmö bedöms som hatbrott

Publicerad 2012-10-04

Attacken mot den judiska församlingen i Malmö förra veckan utreds som ett hatbrott. Den Svenska kommittén mot antisemitism välkomnar beskedet.

– Det är uppenbart att det rör sig om ett hatbrott. Eftersom brottet riktar sig mot den judiska församlingen får man se det som att man uttrycker en fientlighet mot den, säger åklagaren Hans Harding.

Förra veckan utsattes den judiska församlingen för skadegörelse då gatsten kastades på ett fönster och en kraftig smällare gav upphov till skador på byggnaden.

– Vi lägger oerhörda resurser på att försöka lösa detta. Hade det varit en vanlig skadegörelse hade inte länskriminalpolisen tagit över spaningsledningen för det här. Det sker på grund av att brottet är riktat mot den judiska församlingen, säger Harding.

Willy Silberstein, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism, välkomnar Hardings försäkran att attacken bedöms som ett hatbrott. Han säger att det är viktigt att brott som direkt riktar sig mot specifika minoriteter registreras så att myndigheter kan sätta in resurser när det behövs.

– Det är jätteviktigt att myndigheter agerar och sätter in tillräckliga resurser när antalet hatbrott ökar. Jag blir glad när åklagaren säger att de tar detta på stort allvar.

Silberstein varnar för att samhället inte får vänja sig vid rasistiska och antisemitiska dåd.

– Det är något oerhört när den judiska församlingen utsätts för ett attentat. Vi får inte bli immuna utan måste reagera när attackerna trappas upp, säger han.

Två unga personer är misstänkta för angreppet mot den judiska församlingen. Båda nekar till brott. Harding uppger dock till Expo Idag att utredningen går framåt.

I utländsk media har det tidigare figurerat felaktiga uppgifter om att polisen inte bedömt attacken mot den judiska församlingen som ett hatbrott.
Daniel Vergara

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.