Attacken i Malmö bedöms som hatbrott

Publicerad 2012-10-04

Attacken mot den judiska församlingen i Malmö förra veckan utreds som ett hatbrott. Den Svenska kommittén mot antisemitism välkomnar beskedet.

– Det är uppenbart att det rör sig om ett hatbrott. Eftersom brottet riktar sig mot den judiska församlingen får man se det som att man uttrycker en fientlighet mot den, säger åklagaren Hans Harding.

Förra veckan utsattes den judiska församlingen för skadegörelse då gatsten kastades på ett fönster och en kraftig smällare gav upphov till skador på byggnaden.

– Vi lägger oerhörda resurser på att försöka lösa detta. Hade det varit en vanlig skadegörelse hade inte länskriminalpolisen tagit över spaningsledningen för det här. Det sker på grund av att brottet är riktat mot den judiska församlingen, säger Harding.

Willy Silberstein, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism, välkomnar Hardings försäkran att attacken bedöms som ett hatbrott. Han säger att det är viktigt att brott som direkt riktar sig mot specifika minoriteter registreras så att myndigheter kan sätta in resurser när det behövs.

– Det är jätteviktigt att myndigheter agerar och sätter in tillräckliga resurser när antalet hatbrott ökar. Jag blir glad när åklagaren säger att de tar detta på stort allvar.

Silberstein varnar för att samhället inte får vänja sig vid rasistiska och antisemitiska dåd.

– Det är något oerhört när den judiska församlingen utsätts för ett attentat. Vi får inte bli immuna utan måste reagera när attackerna trappas upp, säger han.

Två unga personer är misstänkta för angreppet mot den judiska församlingen. Båda nekar till brott. Harding uppger dock till Expo Idag att utredningen går framåt.

I utländsk media har det tidigare figurerat felaktiga uppgifter om att polisen inte bedömt attacken mot den judiska församlingen som ett hatbrott.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA