Belöning för att ange kvinnor i burka

Publicerad 2012-06-07

En högt uppsatt politiker i det högerextrema belgiska partiet Vlaams Belang belönar dem som anger kvinnor klädda i burka.

Filip Dewinter i Vlaams Belang använder de oroligheter som bröt ut efter att en kvinna gripits när hon vägrade att ta av sig sin burka. Händelsen ledde till anhängare ur islamistgruppen Sharia4Belgium bland annat slängde soptunnor mot en polisstation i Bryssel.

Nu påstår Dewinter att aktionen lett till att polisen blivit mer återhållsam med att upprätthålla burkaförbudet som trädde kraft i Belgien förra året. Påståendet dementeras av polisen. Dewinters erbjudande på över 2000 kronor till personer som anger kvinnor i burka till polisen kan vara olagligt. En talesperson för polisen uppger att det måste prövas i domstol om det är lagligt eller inte, rapporterar Reuters.

Burkalagstiftningen i Belgien innebär att en kvinna som helt täcker sitt ansikte riskerar böter på cirka 1000 kronor.

I Europa har Frankrike en liknande lagstiftning, efter att lagen trädde i kraft har muslimska förbund rapporterat om ökade trakasserier och våld mot kvinnor. Forskning av Irene Zemp på Leicester Universitetet tyder på att burkaförbud blir en grogrund för hatbrott mot muslimer.

I Holland har ett förslag om ett burkaförbud kritiserats av lagrådet. Europarådet slog 2010 fast att en generell lagstiftning mot burka strider mot religionsfriheten.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA