Bostadsrättsförening anklagas för rasism

Publicerad 2012-02-21

En bostadsrättsförening i Uppsala försöker vräka en lägenhetsinnehavare som den påstår har spridit vägglöss. Bostadsrättsföreningen har inte presenterat några bevis men har trots det fått igenom ett beslut om vräkning hos Kronofogden.

I bostadsrättsföreningen i Salabacke i Uppsala fanns vägglöss i flera lägenheter och de behövde saneras. En kvinna med utländsk härkomst fick efter händelsen ett brev från Kronofogden i vilket hon fick reda på att bostadsföreningen kräver att hon vräks på grund av att hon ska ha spridit vägglöss.

Kvinnan har dock aldrig fått reda på varför just hon anklagas för att ha spridit vägglössen. Hon har inte ens bott i lägenheten, utan har köpt den till sin son som ännu inte flyttat in. Ibland har den använts som övernattningslägenhet för hennes man. Det finns inte heller några vägglöss i den lägenhet som hela familjen bor i, vilket innebär att inga vägglöss kan ha spridits från den till den inköpta lägenheten, rapporterar UNT.

Per Johansson som hjälper den anklagade kvinnan säger till UNT att anklagelserna handlar om ren rasism. Till samma tidning säger biologen Jan Juggerstam på Anticimex, att det är mycket svårt att avgöra var vägglössen först dykt upp om de har spridit sig till flera lägenheter.

Kronofogden beslutade dock att kvinnan ska vräkas, eftersom hon inte inom tio dagar bestridit bostadsrättsföreningens krav. Kronofogden uppger att de inte själva gör någon bedömning i sakfrågan, utan att det är upp till den svarande att motsätta sig kravet.

Bostadsrättsföreningens ordförande, Johannes Jiman, säger till Expo.se att han inte vill uttala sig om det enskilda fallet, utan hänvisar till de handlingar som föreningen skickat in till kronofogden.
Daniel Vergara

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.