Bostadsrättsförening anklagas för rasism

Publicerad 2012-02-21

En bostadsrättsförening i Uppsala försöker vräka en lägenhetsinnehavare som den påstår har spridit vägglöss. Bostadsrättsföreningen har inte presenterat några bevis men har trots det fått igenom ett beslut om vräkning hos Kronofogden.

I bostadsrättsföreningen i Salabacke i Uppsala fanns vägglöss i flera lägenheter och de behövde saneras. En kvinna med utländsk härkomst fick efter händelsen ett brev från Kronofogden i vilket hon fick reda på att bostadsföreningen kräver att hon vräks på grund av att hon ska ha spridit vägglöss.

Kvinnan har dock aldrig fått reda på varför just hon anklagas för att ha spridit vägglössen. Hon har inte ens bott i lägenheten, utan har köpt den till sin son som ännu inte flyttat in. Ibland har den använts som övernattningslägenhet för hennes man. Det finns inte heller några vägglöss i den lägenhet som hela familjen bor i, vilket innebär att inga vägglöss kan ha spridits från den till den inköpta lägenheten, rapporterar UNT.

Per Johansson som hjälper den anklagade kvinnan säger till UNT att anklagelserna handlar om ren rasism. Till samma tidning säger biologen Jan Juggerstam på Anticimex, att det är mycket svårt att avgöra var vägglössen först dykt upp om de har spridit sig till flera lägenheter.

Kronofogden beslutade dock att kvinnan ska vräkas, eftersom hon inte inom tio dagar bestridit bostadsrättsföreningens krav. Kronofogden uppger att de inte själva gör någon bedömning i sakfrågan, utan att det är upp till den svarande att motsätta sig kravet.

Bostadsrättsföreningens ordförande, Johannes Jiman, säger till Expo.se att han inte vill uttala sig om det enskilda fallet, utan hänvisar till de handlingar som föreningen skickat in till kronofogden.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA