anders behring breivik

Anders Berhing Breivik kan få sitt fängslad i resten av sitt liv. Foto Expo.

Breivik döms till förvaring

Publicerad 2012-08-24

Anders Behring Breivik dömdes på fredagen till förvaring vilket i praktiken innebär att han kan komma att sitta i fängelse i resten av sitt liv. Rättegångsförhandlingarna har till stor del handlat om Breivik var att betrakta som tillräknelig eller otillräknelig när han begick terrordåden. En fråga som varit avgörande för hans straff.

Den 22 juli 2011 mördade Anders Behring Breivik 77 personer i Oslo och på Utöya. Den avgörande frågan för rätten har varit om Breivik kan dömas till fängelse eller om han led av en psykos när han begick sina handlingar. Om han bedömts som otillräknelig i samband med dåden skulle han bli dömd till tvångsvård istället för fängelse.

Två rättspsykiatriska rapporter har kommit fram till skilda slutsatser, den första menade att Breivik led av paranoid schizofreni och var psykotisk. Den andra kom fram till att Breivik inte led av en psykos.

Under rättegången har många rättspsykiatriker och expertvittnen vittnat, samtliga förutom de två som skrev den första rapporten bedömde Breivik som tillräknelig.

Åklagarens linje har varit att Breivik ska dömas till tvångsvård. Breivik och hans försvar har menat att Breivik inte var psykotisk i samband med dådet.

Anders Behring Breivik döms av enig jury till fängelse i 21 år och förvaring. Efter att Breivik avtjänat sitt straff kommer hans fall prövas var femte år för att bedöma om han fortfarande utgör en fara för allmänheten. Anses han göra det släpps han inte ut. Förvaring är Norges motsvarighet till livstidsstraff.

Under fredagen läser domaren upp hela domen som är på 90 sidor.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA