anders behring breivik

Anders Berhing Breivik kan få sitt fängslad i resten av sitt liv. Foto Expo.

Breivik döms till förvaring

Publicerad 2012-08-24

Anders Behring Breivik dömdes på fredagen till förvaring vilket i praktiken innebär att han kan komma att sitta i fängelse i resten av sitt liv. Rättegångsförhandlingarna har till stor del handlat om Breivik var att betrakta som tillräknelig eller otillräknelig när han begick terrordåden. En fråga som varit avgörande för hans straff.

Den 22 juli 2011 mördade Anders Behring Breivik 77 personer i Oslo och på Utöya. Den avgörande frågan för rätten har varit om Breivik kan dömas till fängelse eller om han led av en psykos när han begick sina handlingar. Om han bedömts som otillräknelig i samband med dåden skulle han bli dömd till tvångsvård istället för fängelse.

Två rättspsykiatriska rapporter har kommit fram till skilda slutsatser, den första menade att Breivik led av paranoid schizofreni och var psykotisk. Den andra kom fram till att Breivik inte led av en psykos.

Under rättegången har många rättspsykiatriker och expertvittnen vittnat, samtliga förutom de två som skrev den första rapporten bedömde Breivik som tillräknelig.

Åklagarens linje har varit att Breivik ska dömas till tvångsvård. Breivik och hans försvar har menat att Breivik inte var psykotisk i samband med dådet.

Anders Behring Breivik döms av enig jury till fängelse i 21 år och förvaring. Efter att Breivik avtjänat sitt straff kommer hans fall prövas var femte år för att bedöma om han fortfarande utgör en fara för allmänheten. Anses han göra det släpps han inte ut. Förvaring är Norges motsvarighet till livstidsstraff.

Under fredagen läser domaren upp hela domen som är på 90 sidor.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA