Breivik skriver böcker i väntan på dom

Publicerad 2012-08-22

Anders Behring Breivik skriver på tre böcker i fängelset. Det uppger hans advokat till Aftonbladet. En av böckerna ska bli en sorts självbiografi. Breivik förbereder även sina kommentarer till domen mot honom som faller på fredag.

Anders Behring Breivik får sin dom på fredag. Antingen döms han till fängelse eller till tvångsvård. Han menar själv att han var tillräknelig när han begick terrordåden i Oslo och på Utöya.

- Han vill dömas som tillräknelig och det är fortfarande den viktigaste frågan för honom. Han är upptagen med vad han ska säga till domarna och har därför förberett några formuleringar för olika utfall och vad han ska säga, säger hans försvarare Geir Lippestad, rapporterar TT.

Även om Breivik döms till tvångsvård kan han få avtjäna sitt straff i fängelse. Det beror på att om rätten bedömer att han inte är psykotisk i dagsläget, då kan han överföras till en anstalt, enligt en norsk paragraf som bara använts en gång på över tio år.

Om Breivik anses ha varit tillräknelig när han mördade 77 personer döms han med stor sannolikhet till förvaring. Det är en form för livstidsstraff och innebär att Breivik får en övre och undre tidsgräns för sitt straff, men när Breivik avtjänat den tiden, så görs varje var femte år en bedömning av om han fortfarande utgör ett hot mot samhället. I praktiken innebär det att Breivik kan få sitta inlåst resten av sitt liv.

Skriver böcker i fängelset


Förutom att planera sina kommentarer till domen på fredag skriver Breivik på tre böcker, enligt hans advokat Tord Jordet. En av böckerna ska bli en sorts dagbok och handla om förberedelserna inför terrordådet. Bland annat ska Breivik beskriva de möten som han påstår att han haft med meningsfränder. Han ska även skriva om sina resor till London och Liberia 2002, rapporterar Aftonbladet.

Breivik har i förhör och under rättegången inte velat berätta om de personer som han säger sig ha mött. Breivik har dock hävdat att han mött en serbisk krigsförbrytare. Polisen tror inte på att det mötet ägt rum utan menar att Breivik ägnade sig åt handel med så kallade blodsdiamanter i Liberia.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA