Chile kan få ny lag efter nazistmord

Publicerad 2012-03-29

I Chile har en debatt blossat upp efter att nazister misshandlat en homosexuell man till döds. Nu kräver presidenten Sebastian Pinera att kongressen antar ett förslag till en antidiskrimineringslag.

Daniel Zamundo förklarades hjärndöd i tisdags, 25 dagar efter han attackerats av en grupp nazister. De misshandlade honom uppemot en timme, brände honom med cigaretter och ristade in hakkors på hans kropp. Fyra personer har gripits. Några av dem har tidigare straffats för attacker på homosexuella, rapporterar Associateted Press.

Utanför det sjukhus som Daniel Zamundo togs in på har hundratals personer samlats för att hålla en vaka för honom. När inrikesministern, Rodrigo Hinzpeter, på tisdagsnatten lämnade sina kondoleanser, buades han ut. På vakan lovade han att regeringen ska kämpa i kongressen för att få igenom en antidiskrimineringslagstiftning. Lagen skulle innebära att handlingar som hotar, stör eller berövar individer rätten att utöva sina grundläggande rättigheter blir olagligt.

Ett första lagförslag lades för sju år sedan. I november antogs förslaget av senaten. Men underhuset har ännu inte röstat om förslaget. Evangeliskt kristna lobbyorganisationer har motsatt sig lagen. De menar att den är ett första steg mot att göra samkönade äktenskap lagligt.

De fyra gripna nazisterna har åtalats för överlagt mord, vilket kan ge livstidsstraff. HBT-organisationer vill att de även ska åtalas för tortyr.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA