Chile kan få ny lag efter nazistmord

Publicerad 2012-03-29

I Chile har en debatt blossat upp efter att nazister misshandlat en homosexuell man till döds. Nu kräver presidenten Sebastian Pinera att kongressen antar ett förslag till en antidiskrimineringslag.

Daniel Zamundo förklarades hjärndöd i tisdags, 25 dagar efter han attackerats av en grupp nazister. De misshandlade honom uppemot en timme, brände honom med cigaretter och ristade in hakkors på hans kropp. Fyra personer har gripits. Några av dem har tidigare straffats för attacker på homosexuella, rapporterar Associateted Press.

Utanför det sjukhus som Daniel Zamundo togs in på har hundratals personer samlats för att hålla en vaka för honom. När inrikesministern, Rodrigo Hinzpeter, på tisdagsnatten lämnade sina kondoleanser, buades han ut. På vakan lovade han att regeringen ska kämpa i kongressen för att få igenom en antidiskrimineringslagstiftning. Lagen skulle innebära att handlingar som hotar, stör eller berövar individer rätten att utöva sina grundläggande rättigheter blir olagligt.

Ett första lagförslag lades för sju år sedan. I november antogs förslaget av senaten. Men underhuset har ännu inte röstat om förslaget. Evangeliskt kristna lobbyorganisationer har motsatt sig lagen. De menar att den är ett första steg mot att göra samkönade äktenskap lagligt.

De fyra gripna nazisterna har åtalats för överlagt mord, vilket kan ge livstidsstraff. HBT-organisationer vill att de även ska åtalas för tortyr.
Daniel Vergara

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.