Chile kan få ny lag efter nazistmord

Publicerad 2012-03-29

I Chile har en debatt blossat upp efter att nazister misshandlat en homosexuell man till döds. Nu kräver presidenten Sebastian Pinera att kongressen antar ett förslag till en antidiskrimineringslag.

Daniel Zamundo förklarades hjärndöd i tisdags, 25 dagar efter han attackerats av en grupp nazister. De misshandlade honom uppemot en timme, brände honom med cigaretter och ristade in hakkors på hans kropp. Fyra personer har gripits. Några av dem har tidigare straffats för attacker på homosexuella, rapporterar Associateted Press.

Utanför det sjukhus som Daniel Zamundo togs in på har hundratals personer samlats för att hålla en vaka för honom. När inrikesministern, Rodrigo Hinzpeter, på tisdagsnatten lämnade sina kondoleanser, buades han ut. På vakan lovade han att regeringen ska kämpa i kongressen för att få igenom en antidiskrimineringslagstiftning. Lagen skulle innebära att handlingar som hotar, stör eller berövar individer rätten att utöva sina grundläggande rättigheter blir olagligt.

Ett första lagförslag lades för sju år sedan. I november antogs förslaget av senaten. Men underhuset har ännu inte röstat om förslaget. Evangeliskt kristna lobbyorganisationer har motsatt sig lagen. De menar att den är ett första steg mot att göra samkönade äktenskap lagligt.

De fyra gripna nazisterna har åtalats för överlagt mord, vilket kan ge livstidsstraff. HBT-organisationer vill att de även ska åtalas för tortyr.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA