Demonstranter för Pussy Riot greps i Frankrike

Publicerad 2012-08-20

Flera personer i Frankrike som protesterade mot att medlemmar i punkbandet Pussy Riot fänglsats i Ryssland greps i fredags av polisen. Fransk polis motiverar gripandena med landets så kallade burkaförbud som förbjuder människor att täcka ansiktet på offentliga platser.

På fredagen meddelades domen mot de tre medlemmarna i Pussy Riot. De dömdes till två års fängelse efter att de protesterat mot Putin i en ortodox kyrka. Domen har väckt internationell kritik och i fredags hölls manifestationer utanför ryska ambassader runt om i världen.

I Marseille samlades omkring 30 personer för att protestera utanför den ryska ambassaden. Flera hade klätt sig så som Pussy Riot brukade framträda och trätt en rosa huva över ansiktet, något som är förbjudet att göra i Frankrike i och med att landet 2011 införde ett så kallat burkaförbud. Lagen gjorde det olagligt att täcka ansiktet på offentliga platser.

Minst sju personer greps för att ha brutit mot lagen. Bland dem, publicister, poeter och kulturpersonligheter. Trots att de tagit av sig huvorna togs de till närmaste polisstation för att förhöras. De gripna kallade polisens förfarande absurt, rapporterar The Guardian.

Samtliga demonstranter släpptes på kvällen samma dag, men riskerar bötesstraff.

- Vi kom hit för att försvara yttrandefriheten i Ryssland och så griper fransk polis oss, sa en demonstrant till den franska tidningen La Provence.

Domen mot Pussy Riot medlemmarna i Ryssland har beskrivits som opropertionerlig av den franska regeringen.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA