Dödlig attack mot USA:s konsulat i Libyen

Publicerad 2012-09-12

USA:s ambassadör i Libyen och tre av hans medarbetare dödas på tisdagskvällen när en beväpnad mobb attackerade det amerikanska konsulatet i Benghazi. Anledningen till attentatet uppges vara en film som hånar profeten Muhammed. Även i Egypten utbröt oroligheter på grund av filmen.

På årsdagen av terrorattentatet i USA den 11 september besköts det amerikanska konsulatet i den libyska staden Benghazi med raketer från en närliggande farm, samtidigt utbröt strider mellan en milisgrupp och libyska styrkor utanför konsulatet, rapporterar Al jazeera. I attacken dödades fyra tjänstemän. Uppgifterna går isär om hur ambassadpersonalen miste livet. En libysk tjänsteman har uppgett till Reuters att USA-ambassadören J. Christopher Stevens och tre av hans medarbetare dödades av raketbeskjutning när de skulle köras i säkerhet. Enligt Al-jazeera dödades de av rökskador efter att konsulatet satts i brand.

Enligt Al Jazeeras uppgifter har en grupp som kallar sig Ansar al-sharia utfört attacken. Gruppen ska ha triggats av en filmtrailer som förolämpade profeten Muhammed och som uppmärksammats i egyptiska medier, rapporterar New York Times.

På tisdagskvällen fördömde USA:s utrikesminister Hilary Clinton attacken. Hon sa att USA beklagar avsiktliga försök att kränka andras religiösa tro, men att det inte finns någon ursäkt eller något som rättfärdigar våldsamma attacker som den som utfördes mot konsulatet. På onsdagen uttalade sig även president Barack Obama.

"Samtidigt som USA tar avstånd från medvetna kränkningar av människors religiösa tro. Måste vi alla oreserverat förkasta detta vansinniga våld som tog våra tjänstemäns liv.",

Obama meddelade även att USA kommer skärpa säkerheten för sina ambassadörer runt om i världen.

Libyens ordförande i nationalkongressen, Muhammed al-Magarief kallade attacken mot konsulatet för ett fegt angrepp. Han bad även USA och hela världen om ursäkt för det som hänt.

Bara timmar tidigare hade även tusentals demonstranter samlats vid USA:s ambassad i Egyptens huvudstad Kairo efter att filmen uppmärksammats. På natten rev en grupp demonstranter ner flaggan från den amerikanska ambassaden, brände den, och ersatte den med en svart flagga med den muslimska trosbekännelsen. Enligt AFP tillhörde de flesta av demonstranterna Salafiströrelsen.

Filmen som triggat i gång protesterna i Kario och attacken i Libyen har skapats av amerikanen Sam Bacile. I filmen utmålas profeten Mohammed som blodtörstig, homosexuell och pedofil. Till Al-Jazeera säger Sam Bacile att han ville visa att islam är en "cancer".

Filmen blev internationellt känd efter att pastorn för en liten församling i Florida, Terry Jones, marknadsfört den i samband med att han utropade den 11 september som "den internationella dagen att fördöma Muhammed".

Terry Jones har tidigare bränt koranen i sin kyrka, något som ledde till upplopp i Afghanistan.
Daniel Vergara

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.