Dömd lägervakt har avlidit

Publicerad 2012-03-19

John Demjanjuk som varit fångvaktare i nazisternas dödsläger Sobibor i Polen dömdes förra året för delaktighet i morden på 28 000 judar. Han dog på lördagen på ett vårdhem i Tyskland 91 år gammal.

John Demjanjuk dömdes till fem års fängelse av en domstol i München, men på grund av sin höga ålder slapp han sitta inspärrad. Demjanjuk greps i USA, dit han flyttat efter andra världskriget. Han jobbade där som bilmekaniker. 2009 utlämnades han till Tyskland, åtalad för krigsbrott. I samband med utlämningen drogs hans amerikanska medborgarskap tillbaka, vilket gjorde honom statslös.

Rättegången mot honom höll på i 18 månader och i domen fastlogs att fångvaktare hade en nyckelroll i förintelseläger som Sobibor. I lägret dödades minst 250 000 judar, trots att bara 20 tyska SS officerare fanns på plats. John Demjanjuk var den första som dömdes för sin roll som vakt i ett förintelseläger utan att det fanns konkreta bevis på att just han dödat någon. Demjanjuk överklagade domen och hävdade fram till sin död att han värvats till Sovjets arme samt att han blivit krigsfånge hos tyskarna 1941.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA