Dömd lägervakt har avlidit

Publicerad 2012-03-19

John Demjanjuk som varit fångvaktare i nazisternas dödsläger Sobibor i Polen dömdes förra året för delaktighet i morden på 28 000 judar. Han dog på lördagen på ett vårdhem i Tyskland 91 år gammal.

John Demjanjuk dömdes till fem års fängelse av en domstol i München, men på grund av sin höga ålder slapp han sitta inspärrad. Demjanjuk greps i USA, dit han flyttat efter andra världskriget. Han jobbade där som bilmekaniker. 2009 utlämnades han till Tyskland, åtalad för krigsbrott. I samband med utlämningen drogs hans amerikanska medborgarskap tillbaka, vilket gjorde honom statslös.

Rättegången mot honom höll på i 18 månader och i domen fastlogs att fångvaktare hade en nyckelroll i förintelseläger som Sobibor. I lägret dödades minst 250 000 judar, trots att bara 20 tyska SS officerare fanns på plats. John Demjanjuk var den första som dömdes för sin roll som vakt i ett förintelseläger utan att det fanns konkreta bevis på att just han dödat någon. Demjanjuk överklagade domen och hävdade fram till sin död att han värvats till Sovjets arme samt att han blivit krigsfånge hos tyskarna 1941.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA