Dömd lägervakt har avlidit

Publicerad 2012-03-19

John Demjanjuk som varit fångvaktare i nazisternas dödsläger Sobibor i Polen dömdes förra året för delaktighet i morden på 28 000 judar. Han dog på lördagen på ett vårdhem i Tyskland 91 år gammal.

John Demjanjuk dömdes till fem års fängelse av en domstol i München, men på grund av sin höga ålder slapp han sitta inspärrad. Demjanjuk greps i USA, dit han flyttat efter andra världskriget. Han jobbade där som bilmekaniker. 2009 utlämnades han till Tyskland, åtalad för krigsbrott. I samband med utlämningen drogs hans amerikanska medborgarskap tillbaka, vilket gjorde honom statslös.

Rättegången mot honom höll på i 18 månader och i domen fastlogs att fångvaktare hade en nyckelroll i förintelseläger som Sobibor. I lägret dödades minst 250 000 judar, trots att bara 20 tyska SS officerare fanns på plats. John Demjanjuk var den första som dömdes för sin roll som vakt i ett förintelseläger utan att det fanns konkreta bevis på att just han dödat någon. Demjanjuk överklagade domen och hävdade fram till sin död att han värvats till Sovjets arme samt att han blivit krigsfånge hos tyskarna 1941.
Daniel Vergara

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.