Döms till 14 och 15 år för rasistiskt mord

Publicerad 2012-01-04

Två män har dömts för det rasistiska mordet 1993 i London på tonåringen Stephen Lawrence. Männen döms till 14 respektive 15 år. Polisen söker efter ytterligare gärningsmän.

Vid en busstation 1993 mördades Lawrence av fem ungdomar som skrek rasistiska glåpord och knivhögg honom. Kort efter arresterades fem personer misstänkta för mordet. Bland dem var de nu dömda gärningsmännen David Norris och Gary Dobson. Men myndigheterna lade ner målet i brist på bevis.

Polisens utredning av mordet har kritiserats och londonpolisen anklagades i en rapport för institutionell rasism och inkompetens vilket ledde till en översyn av polisens verksamhet.

I tisdags dömdes Norris och Dobis för mordet som domaren Colman Tracy kallade för ett ondskefullt brott. Domaren tog hänsyn till gärningsmännens ålder när brottet begicks och uppger att de hade dömts till hårdare straff om den hänsynen inte tagits.

Polisen uppger att de kommer att fortsätta att jobba för att fälla alla som var delaktiga i mordet.
Daniel Vergara

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro