Döms till 14 och 15 år för rasistiskt mord

Publicerad 2012-01-04

Två män har dömts för det rasistiska mordet 1993 i London på tonåringen Stephen Lawrence. Männen döms till 14 respektive 15 år. Polisen söker efter ytterligare gärningsmän.

Vid en busstation 1993 mördades Lawrence av fem ungdomar som skrek rasistiska glåpord och knivhögg honom. Kort efter arresterades fem personer misstänkta för mordet. Bland dem var de nu dömda gärningsmännen David Norris och Gary Dobson. Men myndigheterna lade ner målet i brist på bevis.

Polisens utredning av mordet har kritiserats och londonpolisen anklagades i en rapport för institutionell rasism och inkompetens vilket ledde till en översyn av polisens verksamhet.

I tisdags dömdes Norris och Dobis för mordet som domaren Colman Tracy kallade för ett ondskefullt brott. Domaren tog hänsyn till gärningsmännens ålder när brottet begicks och uppger att de hade dömts till hårdare straff om den hänsynen inte tagits.

Polisen uppger att de kommer att fortsätta att jobba för att fälla alla som var delaktiga i mordet.
Daniel Vergara

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA