EDL-finansiär stängs av från jobbet

Publicerad 2012-02-01

Den engelske finansmannen Alan Lake, som spelat en viktig roll som finansiär och strateg inom den antimuslimska rörelsen EDL, English Defence League, har blivit avstängd från sitt välbetalda jobb på Europeiska utvecklingsbanken (ERBD) i London.

Bankens ledning inledde en utredning mot Lake, som egentligen heter Alan Ayling, redan i december förra året då hans kontakter med EDL blev kända. Utredningen är fortfarande inte avslutad, säger en talesman för banken till rörelsen Unite against fascism.

EBRD grundades på 1990-talet för att stöda privatiseringsinitiativ i gamla Östeuropa och Centralasien. Den 57-årige Lake/Ayling har haft ett chefsjobb inom it-verksamheten. Avstängningen kommer samtidigt som banken ska utvidga verksamheten till Egypten, Marocko och Tunisien, länder med övervägande muslimsk befolkning.

Lake/Ayling ligger bakom EDL:s strategi att rekrytera våldsbenägna fotbollshuliganer, något som han förklarade då han deltog i en SD-konferens i Sverige 2009. Men han har också varit viktig för att göra EDL mera acceptabelt i medelklassen. Han har också medgett att han bidragit med pengar till rörelsen.

Lake/Ayling hördes av norsk polis i utredningen av Anders Behring Breiviks verksamhet. Han förnekade att han har träffat Breivik, men har däremot mött den islamofobe bloggaren Fjordman (Peder Jensen) som Breivik refererar till i sitt manifest. Lake/Ayling har på sin egen hemsida 4Freedoms postat många antimuslimska uttalanden.

En tjänsteman på barnenheten i staden Leeds, Chris Knowles, har också stängts av från sitt jobb, sedan hans antimuslimska verksamhet avslöjats av Unite against fascism. Under täcknamnet Aeneas har Knowles jobbat inom EDL och koordinerat den europeiska verksamheten för Centre for Vigilant Freedom, en USA-baserad organisation för att sprida islamofobi.
Erik Sidenbladh

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA