EDL-finansiär stängs av från jobbet

Publicerad 2012-02-01

Den engelske finansmannen Alan Lake, som spelat en viktig roll som finansiär och strateg inom den antimuslimska rörelsen EDL, English Defence League, har blivit avstängd från sitt välbetalda jobb på Europeiska utvecklingsbanken (ERBD) i London.

Bankens ledning inledde en utredning mot Lake, som egentligen heter Alan Ayling, redan i december förra året då hans kontakter med EDL blev kända. Utredningen är fortfarande inte avslutad, säger en talesman för banken till rörelsen Unite against fascism.

EBRD grundades på 1990-talet för att stöda privatiseringsinitiativ i gamla Östeuropa och Centralasien. Den 57-årige Lake/Ayling har haft ett chefsjobb inom it-verksamheten. Avstängningen kommer samtidigt som banken ska utvidga verksamheten till Egypten, Marocko och Tunisien, länder med övervägande muslimsk befolkning.

Lake/Ayling ligger bakom EDL:s strategi att rekrytera våldsbenägna fotbollshuliganer, något som han förklarade då han deltog i en SD-konferens i Sverige 2009. Men han har också varit viktig för att göra EDL mera acceptabelt i medelklassen. Han har också medgett att han bidragit med pengar till rörelsen.

Lake/Ayling hördes av norsk polis i utredningen av Anders Behring Breiviks verksamhet. Han förnekade att han har träffat Breivik, men har däremot mött den islamofobe bloggaren Fjordman (Peder Jensen) som Breivik refererar till i sitt manifest. Lake/Ayling har på sin egen hemsida 4Freedoms postat många antimuslimska uttalanden.

En tjänsteman på barnenheten i staden Leeds, Chris Knowles, har också stängts av från sitt jobb, sedan hans antimuslimska verksamhet avslöjats av Unite against fascism. Under täcknamnet Aeneas har Knowles jobbat inom EDL och koordinerat den europeiska verksamheten för Centre for Vigilant Freedom, en USA-baserad organisation för att sprida islamofobi.
Erik Sidenbladh

Organisationer och begrepp i artikeln

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.