utr_edl_464_01.jpg

Aktivister från den antimuslimska organisationen English Defence League i bråk utanför en moské i London. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto Expo.

EDL i bråk utanför Londonmoské

Publicerad 2012-01-16

Flera greps i London i lördags efter en sammandrabbning mellan English Defence League, EDL, och lokala ungdomar utanför en moské. Bråk uppstod efter att EDL-aktivister ropade antimuslimska slagord.

Polisen misstänker att EDL-aktivisterna samlats på en pub mittemot Whitechapel moskén efter att organisationen haft en demonstration i en förort till London. Ett vittne berättar till the Guardian att aktivisterna beställt mängder av alkohol innan de tog sig in i pubens kök och hämtade knivar. Därefter gick de ut och ropade slagord mot muslimer.

Ett annat vittne säger till the Guardian att upp emot 80 ungdomar dök upp och konfronterade EDL.

– Flera hundra personer var inblandade och flaskor och andra föremål kastades, säger en talesperson för polisen till the Guardian.

Femton personer greps, de flesta lokala ungdomar som senare släpptes, uppger polisen. En person skadades och fick föras till sjukhus i samband med sammandrabbningarna.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.