genre_fotboll_464_01.jpg

Inför fotbolls-EM kommer Expo.se special bevaka rasismen inom fotbollen. Foto Thomas Northcut/Getty Images

En fotboll där alla är välkomna

Publicerad 2012-03-06

I sommar är det fotbolls-EM i Polen och Ukraina. Värdländerna förbereder sig för en månad av firande och sörjande fans, folkfest och fotbollsfeber. Det är så fotbollen vill marknadsföra sig, som mötesplats för passion och förbrödring.

Bitvis fungerar fotbollen så. Den har förmågan att få människor att mötas. Den spänner över nationsgränser och klassgränser. Den finns till för alla. Fotbollsklubbarna bär på långa historier som erbjuder ett fängslande väv av myter och hjältar.

Men fotbollen har också en baksida. Som världens största sport kan den också kanalisera olika former av konflikter. Den gemenskap som fotbollslag och supporterföreningar erbjuder bygger på att det finns någon som inte ingår. Det är vi mot dem. Och ibland fylls budskapet med ett innehåll som går tvärtemot idén om fotbollen som enande kraft.

I senaste numret av Expo berättar vi om situationen inom den polska och ukrainska fotbollen. Där tillhör rasistiska och homofoba tillmälen vardagen. Enligt den antirasistiska organisationen Never Again Association präglas landets supporterkultur av högerextrema ideal. På vissa matcher gör publiken Hitlerhälsningar, banderoller fylls med nazistiska symboler och spelare får utstå antisemitiska och rasistiska hatsånger. Problemen finns inte bara i Polen. Under den senaste tiden har vi varje vecka kunnat rapportera om rasistiska och homofoba incidenter inom europeisk toppfotboll.

Det är i dag 92 dagar kvar till fotbolls-EM drar igång. Fram till dess kommer vi att specialbevaka intoleransen inom svensk och europeisk fotboll. Artiklar, granskningar och kommentarer kommer att samlas under vinjetten "Rasismen inom fotbollen".

Vi gör det för att intoleransen är ett problem var den än dyker upp. Och för att vi tror att alla vinner på en fotboll där alla är välkomna.

Följ Expos bevakningen om rasismen inom fotbollen här
Daniel Poohl

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA