EU kräver svar av Holland om omstridd sajt

Publicerad 2012-02-16

Det europeiska parlamentet kommer att debattera den omtalade hemsida som det holländska Frihetspartiet, PVV, lagt upp. Initiativtagarna till debatten kräver att Hollands premiärminister, Mark Rutte, deklarerar sin syn på sajten.

PVV:s hemsida med rubriken "Klagomål mot central- och östeuropéer" har väckt massiv kritik. På sajten ställs frågor som "Har du förlorat ditt jobb på grund av en polack, rumän eller bulgar" och "Har du problem med människor från Central- eller Östeuropa?"

Initiativtagarna till debatten är Europaparlamentets största politiska samlingsgrupp Europeiska folkpartiets grupp (kristdemokrater), EPP.

"Vi vill framför allt att Hollands premiärminister, Mark Rutte, ska redogöra för sin regerings position och att han ska förklara sin totala tystnad i frågan", skriver EPP i ett pressmeddelande.

Ett tiotal ambassadörer från olika länder har skickat protestbrev till det holländska parlamentet. Europakommissionens vicepresident Viviane Reding har sagt PVV:s webbsajt öppet uppmanar till diskriminering.

Mark Rutte, vars regering är beroende av stöd från PVV:s har hittills inte kommenterat sin syn på sajten. Han menar att sajten är PVV:s egen angelägenhet.

Frihetspartiets ledare Geert Wilders har slagit ifrån sig all kritik, enligt Dutch News, har han sagt att "Europa kan dra".

Debatten i Europaparlamentet kommer att äga rum i Strasbourg den 13 mars.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.