EU kräver svar av Holland om omstridd sajt

Publicerad 2012-02-16

Det europeiska parlamentet kommer att debattera den omtalade hemsida som det holländska Frihetspartiet, PVV, lagt upp. Initiativtagarna till debatten kräver att Hollands premiärminister, Mark Rutte, deklarerar sin syn på sajten.

PVV:s hemsida med rubriken "Klagomål mot central- och östeuropéer" har väckt massiv kritik. På sajten ställs frågor som "Har du förlorat ditt jobb på grund av en polack, rumän eller bulgar" och "Har du problem med människor från Central- eller Östeuropa?"

Initiativtagarna till debatten är Europaparlamentets största politiska samlingsgrupp Europeiska folkpartiets grupp (kristdemokrater), EPP.

"Vi vill framför allt att Hollands premiärminister, Mark Rutte, ska redogöra för sin regerings position och att han ska förklara sin totala tystnad i frågan", skriver EPP i ett pressmeddelande.

Ett tiotal ambassadörer från olika länder har skickat protestbrev till det holländska parlamentet. Europakommissionens vicepresident Viviane Reding har sagt PVV:s webbsajt öppet uppmanar till diskriminering.

Mark Rutte, vars regering är beroende av stöd från PVV:s har hittills inte kommenterat sin syn på sajten. Han menar att sajten är PVV:s egen angelägenhet.

Frihetspartiets ledare Geert Wilders har slagit ifrån sig all kritik, enligt Dutch News, har han sagt att "Europa kan dra".

Debatten i Europaparlamentet kommer att äga rum i Strasbourg den 13 mars.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA