EU kräver svar av Holland om omstridd sajt

Publicerad 2012-02-16

Det europeiska parlamentet kommer att debattera den omtalade hemsida som det holländska Frihetspartiet, PVV, lagt upp. Initiativtagarna till debatten kräver att Hollands premiärminister, Mark Rutte, deklarerar sin syn på sajten.

PVV:s hemsida med rubriken "Klagomål mot central- och östeuropéer" har väckt massiv kritik. På sajten ställs frågor som "Har du förlorat ditt jobb på grund av en polack, rumän eller bulgar" och "Har du problem med människor från Central- eller Östeuropa?"

Initiativtagarna till debatten är Europaparlamentets största politiska samlingsgrupp Europeiska folkpartiets grupp (kristdemokrater), EPP.

"Vi vill framför allt att Hollands premiärminister, Mark Rutte, ska redogöra för sin regerings position och att han ska förklara sin totala tystnad i frågan", skriver EPP i ett pressmeddelande.

Ett tiotal ambassadörer från olika länder har skickat protestbrev till det holländska parlamentet. Europakommissionens vicepresident Viviane Reding har sagt PVV:s webbsajt öppet uppmanar till diskriminering.

Mark Rutte, vars regering är beroende av stöd från PVV:s har hittills inte kommenterat sin syn på sajten. Han menar att sajten är PVV:s egen angelägenhet.

Frihetspartiets ledare Geert Wilders har slagit ifrån sig all kritik, enligt Dutch News, har han sagt att "Europa kan dra".

Debatten i Europaparlamentet kommer att äga rum i Strasbourg den 13 mars.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA