Fälls för att ha finansierat Abdulwahab

Publicerad 2012-08-27

Nasserdina Menni har dömts till sju års fängelse av en domstol i Skottland för att ha finansierat självmordsbombaren i Stockholm Taimour Abdulwahab. Menni döms dock inte för medhjälp till själva terrordådet.

Taimour Abdulwahab sprängde sig själv i centrala Stockholm mitt i julruschen den 11 december 2010. Ingen förutom gärningsmannen, som avled på plats, skadade sig allvarligt vid attentatet. Efter att polisen sökt igenom Abdulwahabs mobiltelefon kunde Nasserdine Menni gripas.

Domstolen i Glasgow dömer Menni för att ha överfört 60 000 kronor till Abdulwahab. Åklagaren har hävdat att Menni måste varit medveten om att pengarna skulle kunna användas för ett terrordåd. Juryn har dock inte ansett det bevisat att Menni känt till eller varit med och planerat stockholmsdådet. Mennis advokat har hela tiden sagt att Menni inte vetat vad pengarna han överfört till Abdulwahab skulle användas till, rapporterar TT.

Maxstraffet för att finansiera terror är 14 år i Skottland. Menni dömdes till sju år, att han inte får maxstraff beror på att han inte befunnits skyldig till delaktighet i dådet i Stockholm, vilket var det allvarligaste brottet han stod anklagad för.

Menni har hela tiden förnekat terrorbrott, men han har varit förtegen i rätten. Hans advokat har meddelat att domen kommer att överklagas.
Daniel Vergara

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.