Fälls för att ha finansierat Abdulwahab

Publicerad 2012-08-27

Nasserdina Menni har dömts till sju års fängelse av en domstol i Skottland för att ha finansierat självmordsbombaren i Stockholm Taimour Abdulwahab. Menni döms dock inte för medhjälp till själva terrordådet.

Taimour Abdulwahab sprängde sig själv i centrala Stockholm mitt i julruschen den 11 december 2010. Ingen förutom gärningsmannen, som avled på plats, skadade sig allvarligt vid attentatet. Efter att polisen sökt igenom Abdulwahabs mobiltelefon kunde Nasserdine Menni gripas.

Domstolen i Glasgow dömer Menni för att ha överfört 60 000 kronor till Abdulwahab. Åklagaren har hävdat att Menni måste varit medveten om att pengarna skulle kunna användas för ett terrordåd. Juryn har dock inte ansett det bevisat att Menni känt till eller varit med och planerat stockholmsdådet. Mennis advokat har hela tiden sagt att Menni inte vetat vad pengarna han överfört till Abdulwahab skulle användas till, rapporterar TT.

Maxstraffet för att finansiera terror är 14 år i Skottland. Menni dömdes till sju år, att han inte får maxstraff beror på att han inte befunnits skyldig till delaktighet i dådet i Stockholm, vilket var det allvarligaste brottet han stod anklagad för.

Menni har hela tiden förnekat terrorbrott, men han har varit förtegen i rätten. Hans advokat har meddelat att domen kommer att överklagas.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA