Fängelse för dödshot mot pälshandlare

Publicerad 2012-01-19

Den 22-årige man som dömts till tre och ett halvt års fängelse för bland annat olaga hot och mordbrand mot pälsdjurshandlare och deras anhöriga har kopplingar till vit makt-miljön. Det visar Expos granskning.

22-åringen har bland annat varit aktiv på det högerextrema nätforumet nordisk.nu och det nazistiska motsvarigheten till Wikipedia, uppslagsverket Metapedia. 2008 ska han enligt vad han själv skriver på forumet ha besökt högerextrema Nordiska festivalen. En festival som arrangerades av det numera avsomnade nätverket Nordiska förbundet.

I meddelanden som skickats på forumet framgår att 22-åringen kommit över i alla fall ett vapen genom sina kontakter i vit makt-världen. I december 2009 beställde han en expanderbar batong av en annan användare på nordisk.nu. Efteråt tackade han för ett väl genomfört köp. I andra meddelanden beskriver 22-åringen sig själv som fascist och nationalist.

Det var på onsdagen som mannen dömdes i Göteborgs tingsrätt till tre och ett halvt års fängelse. Han döms för att ha hotat ett 50-tal personer till livet. Hoten ska främst ha riktats mot pälshandlare och deras anhöriga. 22-åringen har bland annat skickat brev med dödshot skrivet i hans egna blod. Han döms också för att ha tänt eld på McDonaldsrestaurangen vid Skandiavium.

Tingsrätten skriver i domen att brotten varit systematiska och att fyra personer som hotats varit barn.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA