Fängelse för dödshot mot pälshandlare

Publicerad 2012-01-19

Den 22-årige man som dömts till tre och ett halvt års fängelse för bland annat olaga hot och mordbrand mot pälsdjurshandlare och deras anhöriga har kopplingar till vit makt-miljön. Det visar Expos granskning.

22-åringen har bland annat varit aktiv på det högerextrema nätforumet nordisk.nu och det nazistiska motsvarigheten till Wikipedia, uppslagsverket Metapedia. 2008 ska han enligt vad han själv skriver på forumet ha besökt högerextrema Nordiska festivalen. En festival som arrangerades av det numera avsomnade nätverket Nordiska förbundet.

I meddelanden som skickats på forumet framgår att 22-åringen kommit över i alla fall ett vapen genom sina kontakter i vit makt-världen. I december 2009 beställde han en expanderbar batong av en annan användare på nordisk.nu. Efteråt tackade han för ett väl genomfört köp. I andra meddelanden beskriver 22-åringen sig själv som fascist och nationalist.

Det var på onsdagen som mannen dömdes i Göteborgs tingsrätt till tre och ett halvt års fängelse. Han döms för att ha hotat ett 50-tal personer till livet. Hoten ska främst ha riktats mot pälshandlare och deras anhöriga. 22-åringen har bland annat skickat brev med dödshot skrivet i hans egna blod. Han döms också för att ha tänt eld på McDonaldsrestaurangen vid Skandiavium.

Tingsrätten skriver i domen att brotten varit systematiska och att fyra personer som hotats varit barn.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA