Fängelse för dödshot mot pälshandlare

Publicerad 2012-01-19

Den 22-årige man som dömts till tre och ett halvt års fängelse för bland annat olaga hot och mordbrand mot pälsdjurshandlare och deras anhöriga har kopplingar till vit makt-miljön. Det visar Expos granskning.

22-åringen har bland annat varit aktiv på det högerextrema nätforumet nordisk.nu och det nazistiska motsvarigheten till Wikipedia, uppslagsverket Metapedia. 2008 ska han enligt vad han själv skriver på forumet ha besökt högerextrema Nordiska festivalen. En festival som arrangerades av det numera avsomnade nätverket Nordiska förbundet.

I meddelanden som skickats på forumet framgår att 22-åringen kommit över i alla fall ett vapen genom sina kontakter i vit makt-världen. I december 2009 beställde han en expanderbar batong av en annan användare på nordisk.nu. Efteråt tackade han för ett väl genomfört köp. I andra meddelanden beskriver 22-åringen sig själv som fascist och nationalist.

Det var på onsdagen som mannen dömdes i Göteborgs tingsrätt till tre och ett halvt års fängelse. Han döms för att ha hotat ett 50-tal personer till livet. Hoten ska främst ha riktats mot pälshandlare och deras anhöriga. 22-åringen har bland annat skickat brev med dödshot skrivet i hans egna blod. Han döms också för att ha tänt eld på McDonaldsrestaurangen vid Skandiavium.

Tingsrätten skriver i domen att brotten varit systematiska och att fyra personer som hotats varit barn.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.