Fascistideolog inbjuden att tala på seminarium

Publicerad 2012-03-23

Det nazistiska Svenskarnas parti ska hålla ett seminarium i Stockholm på lördag. Partiet annonserar att en av de bokade talarna är den italienska fascisten Roberto Fiore.

Roberto Fiore ska tala på ett seminarium som Svenskarnas parti, SVP anordnat. Enligt partiet är Fiore inbjuden för att tala om "ekonomisk och monetär suveränitet".

Roberto Fiore är 53 år gammal. På 1980-talet kopplades han genom sin dåvarande organisation Terza Posizione till terrorgruppen Beväpnade revolutionära cellerna, NAR. Organisationen stod bakom flera terrordåd i Italien. 1980 sprängde NAR järnvägsstationen i Bologna som dödade närmare 100-personer och skadade över 200. Terrordåden ledde till en jakt på efterlysta fascister i Italien. Många av NAR:s medlemmar flydde landet och gömde sig ute i Europa. Ett tiotal åkte till London. Flera av dem hade dömts i sin frånvaro till fängelsestraff i Italien. En av de som flydde till England var Roberto Fiore som dömts till ett nioårigt fängelsestraff för att ha organiserat en väpnad grupp och innehav av sprängmedel. Han misstänktes även för mordförsök, flera rån och flera mordbränder. I England fick Fiore hjälp av nazistorganisationen League of St Georges.

Italien begärde att Fiore tillsammans med resten av NAR-aktivisterna skulle utlämnas. England vägrade dock att att utlämna dem på grund av juridiskt strul.

Fiore blev en inspiratör till National Front och förde in nya revolutionära idéer i partiet. Han hade bland annat god kontakt med Nick Griffin, nuvarande partiledare för British National party.

Roberto Fiore är en av grundarna till den så kallade "tredje positionen". En ideologi som förkastar både kommunism och kapitalism och vill bygga ett fascistiskt samhälle. Förespråkarna efterstävar även internationella samarbeten med likasinnade.

1999 när preskriptionstiden för hans brott i Italien gått ut återvände han. Fiore blev ledare för Forza Nuova (Ny Kraft). Han har på senare tid medverkat som talare vid flera internationella högerextrema sammankomster. Bland annat talade han 2008 på en svensk högerextrem festival.

Roberto Fiore är president för det paneuropeiska partiet European National Front, ENF. Partiet består av flera högerextrema partier, bland dem, tyska NPD.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA