ungerska gardet

Det Ungerska gardet förbjöds 2009. I helgen uttryckte Jobbiks partiledare sitt stöd för organisationen som återigen marscherade i Budapest. Bilden tagen vid annat tillfälle. Foto Expo

Fascistorganisation på marsch i Budapest

Publicerad 2012-08-28

I söndags firade ett hundratal högerextremister i Budapest femårsjubileet av det Ungerska gardet. Organisationen som grundades av Jobbik förbjöds 2009. På manifestation talde Jobbiks partiledare Gabor Vona.

Demonstrationen för Magyar Garda (det Ungerska gardet) hade först förbjudits, men efter att organisatörerna överklagat fick den tillstånd trots allt. Jobbik hade räknat med att 2 000 personer skulle ansluta sig till manifestationen. Men endast 130 personer dök upp klädda i likadana uniformer som den ungerska pilkorsrörelsen använde under andra världskriget och ytterligare 200 personer följde marschen och visade upp skyltar med högerextrema budskap. Samtidigt som Jobbikanhängarna marscherade skanderade de antisemitiska slagord, rapporterar JTA.

Gabor Vona sa i sitt tal att det Ungerska gardet alltid kan räkna med Jobbiks stöd. Han talade även om "zigenarbrottsligheten" som han beskrev som ett demografiskt problem.

2007 bildade Gabor Vona, det Ungerska gardet som förbjöds 2009 efter att organisationen anordnat regelbundna marscher i områden med stor romsk befolkning och i sina tal hetsat mot den romska befolkningen. Förbudet ledde dock till att flera nya medborgargarden bildades.

Att det Ungerska gardet tilläts hålla manifestationen i Budapest har kritiserats av en romsk människorättsorganisation som menar att tillståndet legitimerar en förbjuden organisations existens och verksamhet i Ungern.

Dagarna innan manifestationen tog en regeringstjänsteman avstånd från den och försäkrade att regeringen ska skydda demokratin mot alla ideologier och handlingar som främjar diskriminering och hat. Samtidigt uttryckte tjänstemannen att regeringen måste acceptera domstolens beslut att låta manifestation genomföras, rapporterar Politics.hu.

Det ungerska gardet använder sig av samma symbolik som den ungerska Pilkorsrörelsen, en fascistisk organisation som under andra världskriget allierade sig med Nazityskland. Pilkorsrörelsen har tiotusentals judiska liv på sitt samvete. Mellan 500 000 och 600 000 ungerska judar dödades under tyskarnas ockupation av Ungern.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA