utr_edl_464_02.jpg

EDL demonstration i Luton. Foto Expo.

Flera EDL-medlemmar fängslade

Publicerad 2012-06-27

Fem medlemmar av English Defence League, EDL, dömdes till fängelse på tisdagen efter bråk i samband med en demonstration i East Lancashire i England 2011. Ytterligare sex personer dömdes till villkorligt fängelse.

Ett 20-tal EDL-medlemmar genomförde en spontan demonstration i Brierfield förra året. När de konfronterades av motdemonstranter misshandlade EDL-anhängarna två personer.

Polisen inledde en utredning som nu lett till 11 domar. Fem personer dömdes till fängelse, där ledaren som styrt upp EDL-s demonstration dömdes till 18 månaders fängelse. De övriga fyra dömdes till 10 månaders fängelsestraff. Sex personer har dömts till samhällstjänst och villkorliga straff. Ytterligare två personer dök inte upp i rätten. De har fått häktningsordrar utfärdade mot sig, rapporterar Hope Not Hate.

Domaren liknade i rätten EDL-mobbens beteende vid demonstrationen med "vilda djurs".

EDL beskriver sig själva som fredliga, men det är vanligt att organisationens aktioner slutar i våldsamheter.

Den 14 juli har EDL fått tillstånd att hålla en demonstration i Bristol. Det är samma datum som staden har sin pride-festival. Det har fått parlamentsledamoten och Labourpolitikern Kerry McCarthy att uppmana kommunen och polisen att dra tillbaka tillståndet, med hänvisningen till den allmänna ordningen.

– För mig handlar det inte om rätten att protestera, utan det handlar om den allmänna säkerheten. Dessa två oförenliga tillställningar samma helg, sätter vår stad under en enorm press och äventyrar säkerheten i staden. Av den anledningen har jag skrivit till polisen och Bristols kommunfullmäktige för att uttrycka min djupa oro och för att begära att tillståndet dras tillbaka, säger McCarthy till Northcliffe Media.

McCarthy skriver på sin hemsida att EDL:s demonstrationer kan innebära en stor börda för polisen och att de kan leda till hot och våld. Hon skriver även att organisationen är känd för sin islamofobi och intolerans.

I augusti planerar EDL tillsammans med framträdande representanter ur counterjihadrörelsen att demonstrera i Stockholm. Bland annat ska EDL:s ledare Tommy Robinson tala vid demonstrationen. Den svenska motsvarigheten Swedish Defence League kommer även att närvara.
Daniel Vergara

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA