Forserumsborna protesterade mot rasismen

Publicerad 2012-08-25

Över 300 personer slöt på fredagskvällen upp i ett fackeltåg i Forserum i Småland. Genom samhället gick det långa tåget för att visa sin solidaritet för den somaliska gruppen som en liten rasistisk grupp satt i skräck.

I veckan kom år av förföljelser mot somalier i Forserum upp till ytan. I det lilla samhället med 2000 invånare lever somalier i skräck. Ett hundratal utsatta har lämnat orten. Den somaliska lokalens rutor har krossats och barn trakasseras på väg till skolan. Under sommaren har rasismen eskalerat och barn har på grund av rädsla inte tagit sig till skolan. Skräcken beror på ett fåtal individer, det vittnar både utsatta, poliser och lokalbor om.

I fredags fick Forserumsborna nog. Över 300 personer lämnade sina hem, pensionärer gick sida vid sida med små barn med facklor i sina händer genom samhället. Längs trottoaren möttes tåget av applåderande åskådare. På Forserums torg välkomnades de av ytterligare 200 personer, och musiker spelade för människors lika värde.

Många Expo Idag talade med sa samma sak. "Vi i Forserum är inte rasister. Det är våra vänner som har trakasserats, men vi hade inte en aning om att detta gått så långt".

- Vi har inte förstått hur pass stort det här är. Nu har vi förstått och nu måste vi göra någonting åt det. Polisen och politiker får göra sitt jobb. Vi som är ideella föreningar ska samlas och jobba på lång sikt. Det är fantastiskt att så många samlats idag, säger Daniel Wramhult, pastor i centrumförsamlingen och en av talarna vid manifestationen till Expo Idag.

– Vi vill visa solidaritet. Forserum räcker till för alla, säger Camilla Grytberg som bor i Forserum och som deltog i fackeltåget.

Bredvid torget och på en tvärgata gjorde sig dock intoleransen sig påmind. "Åk hem! Vi vill inte ha er här" ropar en man från en bil som drar förbi antirasisterna. Från den lokala krogen raglade folk ut med öl i sina händer och upprepade samma mantra. "Åk hem! Vi vill inte ha er här". En somalier som gick längs gatan knuffades i bröstet.

– Så här är det alltid, säger han till Expo Idag och vill röra sig från platsen till torget, där han är välkommen.

På avstånd från den lilla men rasistiska pöbeln säger han till Expo Idag att han inte vågar uppge sitt namn. Han delar dock med sig av sin historia.

– Jag flyttade hit 2009. Jag bodde i en stad tidigare där jag studerade. Där hände det att människor när de var fulla sa "jävla neger". Jag brydde mig inte om det jag visste ju att de inte skulle bete sig så nästa dag. Här trakasseras vi av rasister.

– Det är inte hela Forserum som är skyldiga, det är en grupp. De som du ser där borta, säger han och pekar mot den lilla berusade gruppen vid tvärgatan.

– De trakasserar oss alltid, inte bara när det är fulla. Jag har spottats på, de har slängt stenar efter mig, kallat mig jävla neger. Jag är orolig för mina barn. På kvällarna vågar vi inte gå ut ensamma. Är man ensam är det risk att bli angripen, fortsätter han.

Historien skiljer sig inte nämnvärt från andra historier som Expo Idag får ta del av i Forserum. Ordföranden för den somaliska föreningen Abdullah Abdi Dhinbil talar med Expo Idag efter att han tackat alla de som deltagit i den antirasistiska manifestationen.

– Det jag framförallt vill framföra idag är glädjen över den här uppslutningen och den solidaritet som Forserumsborna visat oss ikväll, säger han.

Dhinbil uttrycker förhoppning inför framtiden, men betonar att hatbrotten i fortsättningen måste tas på allvar. Han pekar mot mobben vid tvärgatan.

– De som trakasserar oss är välkända och identifierade. De är inte många. Men de står där borta och skränar och visar upp en sorts styrkemanifestation, trots att vi är flera hundra här. Vi hoppas nu att budskapet går fram och att detta tas på allvar. Vi hoppas de som trakasserat oss blir lagförda så att vi kan få leva i lugn och ro och känna oss trygga, säger Dhinbil.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA