Fortsatta strider i SD-Borås

Publicerad 2012-03-02

Stora delar av Sverigedemokraternas styrelse I Borås har bytts ut. Partiets medlemmar i Borås beviljade inte heller den förra styrelsen ansvarsfrihet. Två i den förra styrelsens ledning polisanmäldes förra året för förskingring. Förundersökningen lades dock ner. Nu kan Expo.se rapportera att nedläggningsbeslutet överklagats.

– Det har begärts att nedläggningsbeslutet återupptas och jag har fått in nya handlingar. Jag har nu beställt hela den gamla akten från polisen för att se över beslutet, säger kammaråklagare Maria Thorell till Expo.se

Förra året polisanmäldes den dåvarande gruppledaren i Borås Krister Maconi och ordföranden Pontuz Fritzson av sex partimedlemmar för förskingring och trolöshet mot huvudman. Åklagaren lade ner förundersökningen och de som stod bakom polisanmälan hotades med uteslutningar från partiet. Tillslut blev den dåvarande kassören Isabella Demserius utesluten, eftersom Sverigedemokraternas riksorganisation såg förfarandet som oacceptabelt och anmälan som grundlös.

I tisdags höll Sverigedemokraterna i Borås årsmöte. Stora delar av den sittande styrelsen byttes ut däribland Pontus Fritzson och Krister Maconi. Den gamla styrelsen beviljades inte heller ansvarsfrihet av medlemmarna. Den nyvalda ordföranden i Borås Thor Örn säger till Expo.se att han tycker det var fel att utesluta Demserius och är kritisk till den förra styrelsens redovisning av ekonomin. Han tror att historien i slutändan kommer att leda till åtal mot de förra styrelsetopparna.

– Ingen har dömts för någonting ännu, men de flesta i Borås står bakom Demserius. Jag tvivlar inte på henne. Jag tror Demserius sagt sanningen. Vi har inte fått in någonting. Vi vet knappt var protokollen finns, vi måste jaga fram alla protokoll och alla beslut som tagits. Beslut ska vara protokollerade, men jag har en misstanke om att dem inte är det, säger Thor Örn.

Martin Kinnunen, pressansvarig för Sverigedemokraterna säger att det är mycket ovanligt att en lokalstyrelse inte får ansvarsfrihet.

– Det visar att medlemmarna inte är nöjda med de beslut som tagits och det måste rimligtvis vara så att revisorerna har påpekat någonting. Men det är omöjligt för mig att veta exakt vad som ligger bakom, säger Kinnunen.

Då det gäller uteslutningen av Isabella Demserius står han fast vid partiets beslut om uteslutning. Han hävdar fortfarande att anmälan var grundlös.

Expo.se har förgäves sökte både Pontuz Fritzson och Krister Maconi för en kommentar.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA