Fotbollssupportrar attackerade araber i Israel

Publicerad 2012-03-23

Ett 100-tal fotbollssupportrar till det israeliska fotbollslaget Beitar Jerusalem stormade ett köpcenter i Jerusalem på måndagen. De trakasserade arabiska kvinnor, ropade rasistiska okvädningsord och misshandlade städare.

– De ställde sig på stolar och bord. De förde ett oerhört oväsen, skrek död åt araber och sjöng sånger, säger en av affärsinnehavarna i köpcentret till den israeliska tidningen Haaretz.

Det var efter en fotbollsmatch som ett hundratal supportrar stormade köpcentret Malha och skrek rasistiska slagord. Flera av fotbollssupportrarna uppges ha trakasserat tre kvinnor och deras barn på grund av dessas arabiska ursprung. Städare på köpcentret ingrep och jagade med sina kvastkäppar iväg supportrarna. Gruppen återvände bara minuter efter att de blivit bortjagade och attackerade städarna.

– De slog dem, kastade in folk i affärer och dunkade dem mot skyltfönstren. Jag kan inte förstå att inte fönstren gick sönder. En städare attackerades av 20 personer, berättar en bagare på köpcentret.

Beitar Jerusalem fans frågade även om judiska affärsinnehavare kunde förse dem med knivar. Något som de vägrades. Ordningsvakter försökte stoppa supportrarnas framfart men de var för få. Först 40 minuter efter oroligheterna börjat anlände ett stort antal poliser. Hela köpcentret evakuerades. Trots att övervakningskameror filmade händelsen på köpcentret har ingen gripits. Polisen hävdar att det beror på att ingen anmälan har lämnats in.

Köpcentrets VD, Gideon Avrahami, säger att fotbollssupportrarnas beteende var avskyvärt, rasistiskt och hemskt. Han säger även att säkerheten kommer höjas i samband med Beitar Jerusalems matcher.

Beitar Jerusalems supportrar är kända för att vara antimuslimska och har tidigare begått flera våldsdåd mot araber, skriver Haaretz. Klubben fördömer händelsen vid köpcentret.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.