Franska judar oroas efter våg av attacker

Publicerad 2012-10-10

Det sprider sig en oro bland franska judar efter flera våldsamma attacker. Nu svarar myndigheterna med ökad säkerhet vid synagogor och förstärkt lagstiftning mot terrorism.

Antalet antisemitiska attacker i Frankrike har enligt flera bedömare ökat under de senaste månaderna. I helgen slog antiterroristpolisen till mot vad myndigheterna kallar ett nätverk av militanta islamister. Elva personer greps. En 33-åring omkom i samband med tillslaget efter en skottväxling med polisen.

Enligt The New York Times har polisen med hjälp av DNA kunnat binda den omkomna 33-åringen till en granat som förra månaden kastades mot en kosherbutik. Polisen beskriver 33-åringen som en franskfödd narkotikalangare som radikaliserades och konverterade till islam under en fängelsevistelse. Flera av de elva som greps i samband med räden har enligt medieuppgifter en likande bakgrund.

Såväl judiska som muslimska företrädare varnar för en ökad radikalisering och antisemitism bland unga muslimer i Frankrike. Samtidigt påpekas det att de här radikala grupperna och personerna inte på något sätt är representativa för muslimer i allmänhet.

I mars dödades fyra personer, varav tre barn, vid en attack mot en judisk skola i Toulouse. Gärningsmannen hade innan dådet gjort resor till Afghanistan och Pakistan och tränats av paramilitära islamister. Han bekände sig till en global jihadistisk ideologi där judar är en av de grupper som pekas ut som fiender.

Flera andra våldsamma incidenter har skett de senaste månaderna. Nyligen sköt till exempel någon lösa skott mot en synagoga i Argenteuil.

Frankrikes president Francois Hollande har utlovat ökad säkerhet vid synagogor, uppger The New York Times. Hollande har även meddelat, mot bakgrund av dödsskjutningarna i Toulouse, att det snart kommer att instiftas en lag som gör det olagligt att resa till militanta träningsläger.
Anders Dalsbro

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA