Franskt val i helgen

Publicerad 2012-06-08

I helgen går Frankrike till parlamentsval. Front National förväntas inte vinna mer än tre platser, men andra partier har influerats av partiet, enligt en expert.

För en månad sedan vann François Hollande, ledare för det socialistiska partiet, presidentvalet. På söndag ska de franska invånarna återigen gå till val. Den franska nationalförsamlingen, ska väljas. Socialistpartiet förväntas vinna flest platser, men kommer förmodligen inte att få egen majoritet. Partiet förväntas då söka stöd från i första hand De Gröna.

Debatten inför presidentvalet handlade till stor del om integrations- och invandringsfrågor. Något som tros ha hjälpt Front National och Marine Le Pen att göra ett rekordval. Le Pen fick runt 18 procent i presidentvalets första omgång. Inför parlamentsvalet har de frågorna inte alls fått samma utrymme. Marwan Mohammed är talesperson för Kollektivet mot islamofobi i Frankrike och han menar att det konservativa blocket, UMP, insett att man fick betala ett högt pris för den antimuslimska retorik man använde inför presidentvalet. Nu fokuserar partiet istället sig på att kritisera Socialistpartiet för vad UMP anser vara ett alltför frikostigt spenderande av offentliga finanser.

– Dock ska man veta att politiker i både UMP och Socialistpartiet har tagit till sig åsikter från Front National för att attrahera väljare, det är något vi kan förvänta oss kommer att synas framöver, säger Marwan Mohammed.

Inför själva valet håller politiker från båda sidor sig ifrån att kommentera invandrarfrågor. Marwan menar att man inte vill riskera någon form av negativ publicitet innan valet är avgjort.

– Efter valet kan vi säkert få se saker. Vissa personer inom UMP håller till stor med Front National. Inom den franska vänstern är man tolerant mot etniska minoriteter, men bara så länge de inte är religiösa, säger Marwan.

Trots Marine Le Pens stora stöd i presidentvalet så tros partiet inte få mer än tre platser i parlamentet. Anledningen till det är att Frankrike använder sig av enmansvalkretsar för val till parlamentet. Ledamöter väljs lokalt, en och en, och antalet ett parti får behöver inte stå i proportion till det totala stödet partiet får. Front National har ett stort stöd, men det är koncentrerat till få valkretsar.

Marine Le Pen kandiderar i ett litet område, kommunen Hénin-Beaumont. Mot henne står Jean-Luc Mélenchon, partiledare för det franska vänsterpartiet.

Det franska parlamentsvalet avgörs i två omgångar. I det valet vinner den kandidat som får absolut majoritet i sin valkrets. Det vill säga mer är än 50 procent av rösterna. Får ingen kandidat majoritet avgörs valet i den andra omgången, som hålls den 17 juni och då vinner den kandidat som får flest röster.
Erik Melin

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA