Grekisk polis anklagas för tortyr

Publicerad 2012-10-10

Demonstranter som protesterat mot det grekiska nazistpartiet Gyllene Gryning uppger att de torterats av polis. Demonstranterna ska ha misshandlats, hållits vakna, nekats vatten och bländats av laser och starka ljus.

I söndags protesterade en grupp anti-fascister mot att ett område, där en stor andel av befolkningen har bakgrund i Tanzania, vandaliserats. Vid protesten uppstod bråk med två till tre Gyllene Gryning-supportrar. Polisen var snabbt på plats och grep 15 personer. En del av dem ska misshandlats redan på väg till polisbilen. Väl på polisstationen ska de utsatts för tortyrliknande behandling.

– De spottade på mig och sa att jag skulle dö som min farfar i inbördeskriget, säger en demonstrant till The Guardian.

En annan uppger att han utsatts för elchocker för att sedan ha handfängslats och sparkats i huvudet och över revbenen. En person säger att polisen särade på hans ben och sparkade på hans testiklar. Flera personer berättar att polisen använt dem som "askkoppar", spottat på dem och tvingat dem att se på när deras vänner misshandlats. De ska även ha vägrats sömn, genom att bländats med laser och starka ljus, de fick inte heller tillgång till vatten.

– Vi var så törstiga så att vi drack ur toaletterna, berättar en person ur gruppen till The Guardian.

Polisen anklagas även för att ha filmat de anhållna och hotat att ge materialet till Gyllene Gryning, som är ökända för våldsdåd mot politiska motståndare

Dagen efter greps 25 personer som demonstrerade mot polisens behandling. Även de vittnar om förnedring och misshandel. Ett vittne berättar att de tvingades klä av sig nakna framför en polis. En kvinna säger att polisen förolämpade henne sexuellt och drog henne i håret.

Advokat, Charis Ladis, som representerar flera av de gripna säger att övergrepp på polisstationer varit sällsynt fram tills i år.

– Fram tills nu har man utgått från att gripna skulle vara säkra i polisens förvar. Men alla dessa unga människor har förklarat att de gått igenom en mardrömslik natt, säger hon.

Försvararen Dimitris Katsraris liknar historierna från sina klienter med de från det ökända fängelset i Irak, Abu Ghraib, där irakier torterats av amerikanska soldater.

– Det är inte ett fall av sådan polisbrutalitet som man hör om då och då i alla europeiska länder. Detta händer dagligen. Vi har bilder, vi har bevis på vad som händer människor som gripits efter att de protesterat mot nazisterna i Gyllene Gryning. Detta är polisens nya ansikte, säger Katsraris.

Polisens presstalesman, Christos Manouras, förnekar att polisen skulle ha använt våld. Han säger att polisen utreder alla rapporter om att våldsanvändning. Bryter någon mot reglerna så vidtas åtgärder. Det råder inte den minsta tvekan om att grekisk polis respekterar de mänskliga rättigheterna, säger Manouras.

Tidigare har aktivister, advokater och analytiker larmat om att poliser skickar brottsoffer vidare till Gyllene Gryning när det gäller händelser kopplade till immigranter.

Gyllene Gryning fick i senaste valet 18 av de totalt 300 mandaten i det grekiska parlamentet.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA