Hatbrott kartlagda i USA

Publicerad 2012-12-12

En ny rapport från FBI visar att antalet hatbrott i USA stadigt har minskat. Enligt Southern Poverty Law Center finns det dock ett stort mörkertal eftersom de flesta brott inte anmäls. Organisationen menar att rapporten dock visar trender.

FBI:s rapport visar att antalet hatbrott i USA minskat med en femtedel sedan 2008, då Barack Obama blev vald till president. Förra året registrerades 7245 hatbrott, enligt rapporten.

För första gången är offrets sexuella läggning det näst största motivet för hatbrott. Det står för drygt 20 procent av anmälningarna. Rasism ligger bakom de flesta av hatbrotten. Även om rasistiska hatbrott har minskat med några procentenheter, står det fortfarande för nästan hälften av alla anmälningar.

De flesta hatbrotten anmäls inte. Enligt Southern Poverty Law Center är den verkliga siffran upp till 30 gånger högre än den som redovisas i rapporten. Tidningen menar dock att statistiken ändå är intressant, om man är vill veta hur brottsmotiven ändras procentuellt i förhållande till varandra.

Jämför man med statistiken från Sverige samma år, skulle det skilja färre än 2000 anmälningar mellan länderna. Detta trots att USA har 30 gånger större befolkning än Sverige.
Stina Mathiesen

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA