Hatbrott kartlagda i USA

Publicerad 2012-12-12

En ny rapport från FBI visar att antalet hatbrott i USA stadigt har minskat. Enligt Southern Poverty Law Center finns det dock ett stort mörkertal eftersom de flesta brott inte anmäls. Organisationen menar att rapporten dock visar trender.

FBI:s rapport visar att antalet hatbrott i USA minskat med en femtedel sedan 2008, då Barack Obama blev vald till president. Förra året registrerades 7245 hatbrott, enligt rapporten.

För första gången är offrets sexuella läggning det näst största motivet för hatbrott. Det står för drygt 20 procent av anmälningarna. Rasism ligger bakom de flesta av hatbrotten. Även om rasistiska hatbrott har minskat med några procentenheter, står det fortfarande för nästan hälften av alla anmälningar.

De flesta hatbrotten anmäls inte. Enligt Southern Poverty Law Center är den verkliga siffran upp till 30 gånger högre än den som redovisas i rapporten. Tidningen menar dock att statistiken ändå är intressant, om man är vill veta hur brottsmotiven ändras procentuellt i förhållande till varandra.

Jämför man med statistiken från Sverige samma år, skulle det skilja färre än 2000 anmälningar mellan länderna. Detta trots att USA har 30 gånger större befolkning än Sverige.
Stina Mathiesen

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA