Hatbrott kartlagda i USA

Publicerad 2012-12-12

En ny rapport från FBI visar att antalet hatbrott i USA stadigt har minskat. Enligt Southern Poverty Law Center finns det dock ett stort mörkertal eftersom de flesta brott inte anmäls. Organisationen menar att rapporten dock visar trender.

FBI:s rapport visar att antalet hatbrott i USA minskat med en femtedel sedan 2008, då Barack Obama blev vald till president. Förra året registrerades 7245 hatbrott, enligt rapporten.

För första gången är offrets sexuella läggning det näst största motivet för hatbrott. Det står för drygt 20 procent av anmälningarna. Rasism ligger bakom de flesta av hatbrotten. Även om rasistiska hatbrott har minskat med några procentenheter, står det fortfarande för nästan hälften av alla anmälningar.

De flesta hatbrotten anmäls inte. Enligt Southern Poverty Law Center är den verkliga siffran upp till 30 gånger högre än den som redovisas i rapporten. Tidningen menar dock att statistiken ändå är intressant, om man är vill veta hur brottsmotiven ändras procentuellt i förhållande till varandra.

Jämför man med statistiken från Sverige samma år, skulle det skilja färre än 2000 anmälningar mellan länderna. Detta trots att USA har 30 gånger större befolkning än Sverige.
Stina Mathiesen

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro