Hitlerhälsningar på Kuggnäsfestivalen

Publicerad 2012-07-30

I samband med musikfestivalen på Kuggnäs utanför Nyköping gjorde besökare Hitlerhälsningar och ropade Sieg Heil, rapporterar Södermanlands Nyheter.

I helgen hölls den årliga Kuggnäsfestivalen utanför Nyköping. I samband med den anhölls en person misstänkt för hets mot folkgrupp och ytterligare tre personer anmäldes. Misstankarna rör bland annat att personer gjort så kallad Hitlerhälsning.

– Under de här tre dagarna så blev det fyra anmälningar om hets mot folkgrupp upprättade. Den person som greps blev det primärt för att han inte var hemmahörande i Sverige och då måste vi säkerställa identiteten på personen i förhör, säger Fredrik Wallén, pressansvarig på Sörmlands polismyndighet, till Expo Idag.

Poliser på plats ska även ha hört besökare som skanderade Sieg Heil, men dessa personer kunde inte identifieras i vimlet, rapporterar Södermanlands Nyheter. Polisen säger dock att arrangörernas vakter gett en varning till dem som ropat slagordet, och när det inte hjälpt meddelat polisen.

– I åtminstone ett par utav fallen så var det indirekt arrangören som gjorde anmälan, eftersom det var deras vakter som gjorde oss uppmärksammade på att "han där borta gjorde Hitlerhälsning", säger Fredrik Wallén till Expo Idag.

Kuggnäsfestivalen arrangeras av Kuggnäs motorgård. Festivalen har sedan starten 2003 varit populär i högerextrema kretsar. Många som spelat på festivalen genom åren har varit så kallade vikingarockband, några av dem med kopplingar till vit makt-miljön.

Årets festivals stora händelse var att Nyköpingbandet Ultima Thule på lördagen höll sin sista spelning efter att ha varit aktivt i 30 år.

Enligt Södermanlands Nyheter ska festivalen haft drygt 2 000 besökare.

Polisen uppger att det dessutom varit elva fall av rapporterad rattfylla och tre anmälningar av misshandel i anslutning till festivalen.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA