Hitlerhälsningar på Kuggnäsfestivalen

Publicerad 2012-07-30

I samband med musikfestivalen på Kuggnäs utanför Nyköping gjorde besökare Hitlerhälsningar och ropade Sieg Heil, rapporterar Södermanlands Nyheter.

I helgen hölls den årliga Kuggnäsfestivalen utanför Nyköping. I samband med den anhölls en person misstänkt för hets mot folkgrupp och ytterligare tre personer anmäldes. Misstankarna rör bland annat att personer gjort så kallad Hitlerhälsning.

– Under de här tre dagarna så blev det fyra anmälningar om hets mot folkgrupp upprättade. Den person som greps blev det primärt för att han inte var hemmahörande i Sverige och då måste vi säkerställa identiteten på personen i förhör, säger Fredrik Wallén, pressansvarig på Sörmlands polismyndighet, till Expo Idag.

Poliser på plats ska även ha hört besökare som skanderade Sieg Heil, men dessa personer kunde inte identifieras i vimlet, rapporterar Södermanlands Nyheter. Polisen säger dock att arrangörernas vakter gett en varning till dem som ropat slagordet, och när det inte hjälpt meddelat polisen.

– I åtminstone ett par utav fallen så var det indirekt arrangören som gjorde anmälan, eftersom det var deras vakter som gjorde oss uppmärksammade på att "han där borta gjorde Hitlerhälsning", säger Fredrik Wallén till Expo Idag.

Kuggnäsfestivalen arrangeras av Kuggnäs motorgård. Festivalen har sedan starten 2003 varit populär i högerextrema kretsar. Många som spelat på festivalen genom åren har varit så kallade vikingarockband, några av dem med kopplingar till vit makt-miljön.

Årets festivals stora händelse var att Nyköpingbandet Ultima Thule på lördagen höll sin sista spelning efter att ha varit aktivt i 30 år.

Enligt Södermanlands Nyheter ska festivalen haft drygt 2 000 besökare.

Polisen uppger att det dessutom varit elva fall av rapporterad rattfylla och tre anmälningar av misshandel i anslutning till festivalen.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.