Högerextrem ledare döms efter hot mot homosexuella

Publicerad 2012-03-28

Mladen Obradovic, ledare för den högerextrema serbiska organisationen Obraz har dömts till fängelse efter att han hotat homosexuella till livet. Hoten ledde till att Pridefestivalen i Belgrad 2009 ställdes in.

Mladen Obradovic dömdes till 10 månaders fängelse. Medlemmar ur Obraz sprejade inför Pridefestivalen 2009 "Död åt bögar" och "Blod kommer att flyta, det kommer inte bli någon Pridefestival".

Straffet får kritik av människorättsorganisationer. De tycker att straffet är alldeles för lågt, rapporterar The Associated Press .

"Vi förväntar oss att åklagaren kommer att överklaga domen, vi kommer att följa fallet" säger Lazar Pavoic som leder en serbisk HBT-organisation.

Mladen Obradovic har redan dömts till två års fängelse för ett annat brott. 2010 attackerade Obraz en Pridefestival vilket ledde till att flera skadades. Mladen Obradovic överklagade domen och har försatts på fri fot tills straffet fastställs.

Serbien har lovat att de ska försvara homosexuellas rättigheter, vilket krävs för att de ska få komma med i EU. Men homosexuella utsätts ofta för attacker och hot, speciellt när de försöker att organisera sig.

När Mladen Obradovic lämnade rättegången i tisdags sa han att inte bryr sig om Obraz skulle förbjudas.

– Låt dem åtala och döma. De kan inte stoppa oss, sa han, skriver The Associated Press.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA