Högerextrem ledare döms efter hot mot homosexuella

Publicerad 2012-03-28

Mladen Obradovic, ledare för den högerextrema serbiska organisationen Obraz har dömts till fängelse efter att han hotat homosexuella till livet. Hoten ledde till att Pridefestivalen i Belgrad 2009 ställdes in.

Mladen Obradovic dömdes till 10 månaders fängelse. Medlemmar ur Obraz sprejade inför Pridefestivalen 2009 "Död åt bögar" och "Blod kommer att flyta, det kommer inte bli någon Pridefestival".

Straffet får kritik av människorättsorganisationer. De tycker att straffet är alldeles för lågt, rapporterar The Associated Press .

"Vi förväntar oss att åklagaren kommer att överklaga domen, vi kommer att följa fallet" säger Lazar Pavoic som leder en serbisk HBT-organisation.

Mladen Obradovic har redan dömts till två års fängelse för ett annat brott. 2010 attackerade Obraz en Pridefestival vilket ledde till att flera skadades. Mladen Obradovic överklagade domen och har försatts på fri fot tills straffet fastställs.

Serbien har lovat att de ska försvara homosexuellas rättigheter, vilket krävs för att de ska få komma med i EU. Men homosexuella utsätts ofta för attacker och hot, speciellt när de försöker att organisera sig.

När Mladen Obradovic lämnade rättegången i tisdags sa han att inte bryr sig om Obraz skulle förbjudas.

– Låt dem åtala och döma. De kan inte stoppa oss, sa han, skriver The Associated Press.
Daniel Vergara

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.