Högerextrem ledare döms efter hot mot homosexuella

Publicerad 2012-03-28

Mladen Obradovic, ledare för den högerextrema serbiska organisationen Obraz har dömts till fängelse efter att han hotat homosexuella till livet. Hoten ledde till att Pridefestivalen i Belgrad 2009 ställdes in.

Mladen Obradovic dömdes till 10 månaders fängelse. Medlemmar ur Obraz sprejade inför Pridefestivalen 2009 "Död åt bögar" och "Blod kommer att flyta, det kommer inte bli någon Pridefestival".

Straffet får kritik av människorättsorganisationer. De tycker att straffet är alldeles för lågt, rapporterar The Associated Press .

"Vi förväntar oss att åklagaren kommer att överklaga domen, vi kommer att följa fallet" säger Lazar Pavoic som leder en serbisk HBT-organisation.

Mladen Obradovic har redan dömts till två års fängelse för ett annat brott. 2010 attackerade Obraz en Pridefestival vilket ledde till att flera skadades. Mladen Obradovic överklagade domen och har försatts på fri fot tills straffet fastställs.

Serbien har lovat att de ska försvara homosexuellas rättigheter, vilket krävs för att de ska få komma med i EU. Men homosexuella utsätts ofta för attacker och hot, speciellt när de försöker att organisera sig.

När Mladen Obradovic lämnade rättegången i tisdags sa han att inte bryr sig om Obraz skulle förbjudas.

– Låt dem åtala och döma. De kan inte stoppa oss, sa han, skriver The Associated Press.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA