Högerextrema håller möte i stadshus

Publicerad 2012-01-23

Det högerextrema partiet DSSS har fått tillstånd att hålla ett möte i stadshuset i den tjeckiska staden Rotava. Romska lokalbor är upprörda och ser mötet som en provokation.

Rotavas borgmästare Iva Kalátová uppger att det inte är staden som hyrt ut stadshuset utan myndigheten, Centrum för kultur och information. Han säger även att det inte finns någon laglig rätt att vägra DSSS tillgång till stadshuset om deras ambition är att hålla ett möte i det, rapporterar Romea.cz.

Robert Koky, talesperson för den romska organisationen Meta som arbetar för att hjälpa hemlösa barn och förbättra situationen i romska samhällen säger att det är olyckligt att DSSS håller en träff i Rotava. "Det har varit lugnt här och vi kommer inte att demonstrera mot deras träff, men det oroar oss att staden tillåter DSSS att hyra stadshuset", säger han till iDNES.cz.

Mötet är planerat att hållas den 28 januari.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA