Högerextrema håller möte i stadshus

Publicerad 2012-01-23

Det högerextrema partiet DSSS har fått tillstånd att hålla ett möte i stadshuset i den tjeckiska staden Rotava. Romska lokalbor är upprörda och ser mötet som en provokation.

Rotavas borgmästare Iva Kalátová uppger att det inte är staden som hyrt ut stadshuset utan myndigheten, Centrum för kultur och information. Han säger även att det inte finns någon laglig rätt att vägra DSSS tillgång till stadshuset om deras ambition är att hålla ett möte i det, rapporterar Romea.cz.

Robert Koky, talesperson för den romska organisationen Meta som arbetar för att hjälpa hemlösa barn och förbättra situationen i romska samhällen säger att det är olyckligt att DSSS håller en träff i Rotava. "Det har varit lugnt här och vi kommer inte att demonstrera mot deras träff, men det oroar oss att staden tillåter DSSS att hyra stadshuset", säger han till iDNES.cz.

Mötet är planerat att hållas den 28 januari.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA