Högerextremist bakom manifestation mot pedofili

Publicerad 2012-01-13

I torsdags höll nätverket Stoppa Pedofilerna, som har kopplingar till Nationaldemokraterna och Förbundet Nationell ungdom en ljusmanifestation mot pedofili på olika håll i landet.

Nätverket stoppa pedofilerna driver en sajt som hänger ut personer som påstås begått pedofilbrott. Talespersonen är Mikael Skillt, han kallar sig själv för mentor i Förbundet Nationell ungdom och har en historia i Svenska motståndsrörelsen och Nationaldemokraterna. På Facebook och på sin hemsida har Nätverket stoppa pedofilerna uppmanat människor att placera levande ljus på det lokala torget runt om i Sverige som en manifestation för pedofilernas offer.

Ljus tändes i Falun, Sandviken och Rättvik rapporterar SVT Gävleborg. I Nyköping slöt ett tiotal personer upp för att manifestera och de möttes av motdemonstranter som delade ut flygblad.

– De får gärna tända ljus och stödja kampen mot pedofiler, men vi vill att folk ska veta att många av dem som står bakom nätverket är aktiva nazister. Det här är bara ett sätt att luckra upp sin rörelse och göra den mer rumsren och omtyckt, sa en motdemonstrant till Södermanlands Nyheter.

I Eskilstuna samlades ett 30-tal för att delta i Nätverket stoppa pedofilernas manifestation. Även där möttes de av motdemonstranter som delade ut flygblad, rapporterar Ekuriren.se.

Den sajt där Nätverket stoppa pedofilerna lägger ut domar och på annat sätt hänger ut påstådda pedofiler har flera gånger hängt ut personer felaktigt. För ett par dagar sedan uppmärksammades det av Aftonbladet att Daniel Sjöholm oskyldigt hängts ut som pedofil, eftersom han har ett liknande namn som en person som dömts för innehav av barnpornografi. En dom som revs upp i Hovrätten eftersom brottet var preskriberat. Tidigare har Expo rapporterat om att Förbundet Nationell Ungdom spridit flygblad med uppgifter från Nätverket stoppa pedofilerna och hängt ut en man som pedofil, trots att han friats i hovrätten.

Då sa Mikael Skillt till Expo.se att hans "nätverk" gjort en annan bedömning än hovrätten som friade mannen.
Daniel Vergara

Verktyg:

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA