Högerextremister hyllar Breivik

Publicerad 2012-09-04

Flera brittiska högerextremister hyllar Anders Behring Breivik. I dagarna greps en 45-årig man i England som försökt rättfärdiga Breiviks terrorhandlingar.

- Jag är rasist till en viss gräns. Det är självklart fel att döda barn, men om han var tvungen att göra det för att få sin åsikt hörd, så må det vara, sa 45-åringen till engelska The Sun.

45-åringen greps misstänkt för hets mot folkgrupp efter att på Facebook bland annat skrivit:

"Bra jobbat Anders Breivik, jag lyfter på hatten för dig"

Mannen skrev att även att Breivik förtjänar respekt för att han gjort det han trott på. Barnen på Utöya skrev han var hjärntvättade. 45-åringen ska ha kopplingar till English Defence League, rapporterar Daily Mail.

45-åringen är dock inte ensam om att ha visat sitt stöd till den norska terroristen. The Guardian har granskat reaktioner bland högerextremister efter att Breivik fick sin dom. Tidningen kan visa att medlemmar i EDL och nazistorganisationen National Front, NF, gett terroristen sitt stöd. En NF sympatisör startade förra veckan ett upprop för att få Breivik frigiven.

En medlem i EDL:s judiska avdelning har uppgett att han har brevväxlat med Breivik och hävdar att terroristen befinner sig vid "gott mod".

Nick Greger som tillsammans med en av EDL:s grundare, Paul Ray leder Order 777 anser att Breivik förtjänar en medalj för att ha "sprängt en byggnad full med marxistiska förrädare".

Order 777 är en organisation baserad i Malta som påstår sig ena "kristna motståndsrörelser".

Den antirasistiska organisationen Hope Not Hate betonar till the Guardian att det är viktigt att myndigheter tar det hot som högerextremister utgör på allvar. De senaste åren har 17 högerextremister gripits i England för terrorrelaterade brott.
Daniel Vergara

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA