Högerextremister hyllar Breivik

Publicerad 2012-09-04

Flera brittiska högerextremister hyllar Anders Behring Breivik. I dagarna greps en 45-årig man i England som försökt rättfärdiga Breiviks terrorhandlingar.

- Jag är rasist till en viss gräns. Det är självklart fel att döda barn, men om han var tvungen att göra det för att få sin åsikt hörd, så må det vara, sa 45-åringen till engelska The Sun.

45-åringen greps misstänkt för hets mot folkgrupp efter att på Facebook bland annat skrivit:

"Bra jobbat Anders Breivik, jag lyfter på hatten för dig"

Mannen skrev att även att Breivik förtjänar respekt för att han gjort det han trott på. Barnen på Utöya skrev han var hjärntvättade. 45-åringen ska ha kopplingar till English Defence League, rapporterar Daily Mail.

45-åringen är dock inte ensam om att ha visat sitt stöd till den norska terroristen. The Guardian har granskat reaktioner bland högerextremister efter att Breivik fick sin dom. Tidningen kan visa att medlemmar i EDL och nazistorganisationen National Front, NF, gett terroristen sitt stöd. En NF sympatisör startade förra veckan ett upprop för att få Breivik frigiven.

En medlem i EDL:s judiska avdelning har uppgett att han har brevväxlat med Breivik och hävdar att terroristen befinner sig vid "gott mod".

Nick Greger som tillsammans med en av EDL:s grundare, Paul Ray leder Order 777 anser att Breivik förtjänar en medalj för att ha "sprängt en byggnad full med marxistiska förrädare".

Order 777 är en organisation baserad i Malta som påstår sig ena "kristna motståndsrörelser".

Den antirasistiska organisationen Hope Not Hate betonar till the Guardian att det är viktigt att myndigheter tar det hot som högerextremister utgör på allvar. De senaste åren har 17 högerextremister gripits i England för terrorrelaterade brott.
Daniel Vergara

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro