Högerextremister på möte om asylboende

Publicerad 2012-03-28

I måndags hölls ett informationsmöte i Vallentuna om ett hem för ensamkommande flyktingbarn. Det planerade boendet har tidigare vandaliserats och politiker har trakasserats. Till mötet anlände också flera högerextremister.

Gunnel Orselius-Daahl (FP), som är ordförande i socialnämnden i Vallentuna, hade inför informationsmötet tagit emot flera hot som polisanmält.

– De började telefontrakassera mig efter jag intervjuats i medier. Jag har känt mig väldigt hotad. Det är första gången jag upplevt något liknande, säger Gunnel Orselius-Daahl

Vallentuna har beslutat att ta emot nio asylsökande ungdomar. Det boende dit ungdomarna ska tas emot har vandaliserats. Bland annat har någon borrat ett hål genom dörren och sprutat in vatten i huset. Vattenskadorna innebar att invigningen av huset försenats. Skadegörelsen hyllades av flera tongivande högerextremister.

Inför informationsmötet på måndagen hade Gunnel Orselius-Daahl haft kontakt med polisen och säkerhetsåtgärder hade vidtagits.

På det öppna informationsmötet fanns representanter från polisen, migrationsverket, kommunen och områdets villaförening. Men också ett stort antal boende på plats. Även aktivister från Nordisk Ungdom och en Nationaldemokrat dök upp. Sverigedemokraternas kommunpolitiker Fredrik Lindahl klargjorde på mötet att hans parti motsätter sig asylboendet.

Mötet avlöpte utan några incidenter. Närpolischefen i Vallentuna Hans Larsson, säger att från polisens sida fanns det ingenting att anmärka på ordningen.

Gunnel Orselius-Daahl säger till Expo.se att det var ett livligt möte och att många vallentunabor kände sig ledsna över den negativa publicitet som området fått efter skadegörelserna mot boendet.
Daniel Vergara

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Oscar Sjöstedt gick på nazistspelning – försvarades av Åkesson

Sjöstedt på nazistspelning. SD:s ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt gick på en nazistspelning år 2005. Tilltaget försvarades av Jimmie Åkesson. Det kan Expo avslöja. Den senaste veckan har det publicerats flera besvärande uppgifter om Sjöstedts förhållande till nazismen.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro