Högerextremister väljs in i Ukrainas parlament

Publicerad 2012-10-29

Efter att närmare 70 procent av rösterna räknats i helgens val i Ukraina ser regeringspartiet Regionernas parti ut att bli det största partiet. Samtidigt kommer det högerextrema partiet Svoboda in i parlamentet. Valet har kritiserats av valobservatörerna från OSCE.

Söndagens val har mött häftig kritik från organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSCE. Flera delar i valet har kritiserats. Medierna får kritik för att de varit vinklade. Valkommissionen har dominerats av representanter från regeringspartiet Regionernas parti och det har varit dålig insyn i valräkningen, är punkter som OSCE lyfter fram. På Twitter skriver utrikesminister Carl Bildt att han är oroad över det som OSCE kommit fram till.

"OSCE och andra observatörer säger att den demokratiska utvecklingen i Ukraina verkar ha gått tillbaka, och att valet var ett steg tillbaka. Oroande", skriver Carl Bildt.

Efter att nästan 70 procent av rösterna har räknats ser Regionernas parti ut att bli störst, de kommer dock inte att kunna bilda en egen majoritet. Allt tyder även på att det högerextrema partiet Svoboda (Frihet) tar sig in i parlamentet med närmare nio procent av rösterna.

Svoboda har kritiserats för antisemitism, hat mot homosexuella och ryssar. Partiet har bland annat stått bakom en demonstration mot judiska pilgrimer med chassidisk inriktning. Svoboda har även protesterat mot att en sångare med afrikansk bakgrund skulle ställa upp i melodifestivalen. Partiledaren Oleg Tyagnibok har beskrivit Förintelsen av judar och andra minoriteter för en upprensning, rapporterar JTA.

Svoboda bildades 2004 och kom från en gruppering som beskrev sig som social-nationalister, rapporterar AFP.

Partiet är även antiryskt, i maj 2011 drabbade partiets anhängare samman med proryska demonstranter som firade Sovjets seger över Tyskland i andra världskriget. Svoboda vill förbjuda kommunism och minska Rysslands inflytande över Ukraina.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA