Hot mot judar i Oslo utreds

Publicerad 2012-11-09

Ubaydullah Hussain, talespersonen för den radikala islamistgruppen Profetens Ummah är sedan tidigare åtalad för dödshot mot två journalister och mot det judiska samfundet. Nu utreds han även för grovt häleri och ytterligare hot. Samtidigt fortsätter antisemitiska hot att framföras på organisationens Facebook-grupp.

"Jag har nu tagit jaktprov. Mitt första mål är att peppra den judiska synagogan i Oslo ", skriver en norsk kvinna som konverterat till islam på Profetens Ummah Facebook-grupp.

Den norska polisen utreder hotet, säger polisadvokat Kathryn Kristoff på Oslo polisen till NRK.

På senare tid har Profetens Ummah uppmärksammats i Norge för flera antisemitiska hot. Talespersonen Ubaydullah Hussain har bland annat hyllat en skjutning mot den judiska synagogan i Oslo. Uppmärksamheten har lett till att Profetens Ummah på tisdagen höll en presskonferens. På den uppmanade de till kamp mot vad de anser är en häxjakt från den norska polisens, politikers och mediers sida.

Samma dag meddelade den norska polisen att brottsrubriceringarna mot Ubaydullah Hussain, sannolikt kommer att utökas med flera åtalspunkter.

- Det rör hans ekonomi och nya hot av en annan karaktär, rapporterar NRK.

Hussain ska enligt polisen ha hotat en person som vittnat i ett rättegångsmål mot den radikala islamisten mulla Krekar. Dessutom säger polisen att Hussain har disponerat betydligt mer pengar än han har kunnat få tillgång till på laglig väg. Enligt NRK ska det handla om upp till fem miljoner kronor. Hussain riskerar att åtalas för grovt häleri.

Enligt NRK överväger polisen även att förhöra fler personer angående hoten som framförts mot det judiska samfundet på Profetens Ummahs Facebooksida.

På torsdagen höll den norska polisen och säkerhetspolisen, PST, en presskonferens i Oslo om den våldsbejakande extrema islamistmiljön i Norge. Polisen ska fokusera på tre huvuddelar för att komma till bukt med problemet. En åtgärd är förebyggande verksamhet bland annat skolor och trossamfund. En annan är att bygga upp en verksamhet för att hjälpa människor att lämna miljön. Polisen och PST ska även bli bättre på att lagföra radikala islamister när de begår vanlig kriminalitet.
Kristina Folgert

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA