Hotbilden mot den judiska församlingen utreds

Publicerad 2012-09-28

Polisens utreder hotbilden mot den judiska församlingen efter nattens sprängning. Under dagen kommer de två männen som gripits för dådet att förhöras igen.

De två männen, den ena född 1993 och den andra 1994 är skäligen misstänkta för skadegörelse. Först var de misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse. Båda nekar till brott.

På natten till fredagen sprängdes en pjäs liknande ett knallskott utanför den judiska församlingens dörr. Sprängningen åstadkom skador på dörren. Gärningsmännen ska även ha kastat en gatsten mot lokalens fönster. Anders Lindell, informatör på skånepolisen uppger till Expo Idag att det inte har framkommit något motiv till attacken. Det är inte heller känt om dådet varit planerat.

Innan sprängningen fanns det ingen hotbild mot den judiska församlingen, enligt Anders Lindell. Polisen gör nu en ny hotbildsanalys.

Åklagaren i målet, Hans Harding säger till Expo Idag att de båda misstänkta kommer att höras igen under dagen.

– Efter det kommer åklagaren få ta ställning om anhållningsbeslutet ska bestå eller inte, säger Harding.
Daniel Vergara

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro