Hotbilden mot den judiska församlingen utreds

Publicerad 2012-09-28

Polisens utreder hotbilden mot den judiska församlingen efter nattens sprängning. Under dagen kommer de två männen som gripits för dådet att förhöras igen.

De två männen, den ena född 1993 och den andra 1994 är skäligen misstänkta för skadegörelse. Först var de misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse. Båda nekar till brott.

På natten till fredagen sprängdes en pjäs liknande ett knallskott utanför den judiska församlingens dörr. Sprängningen åstadkom skador på dörren. Gärningsmännen ska även ha kastat en gatsten mot lokalens fönster. Anders Lindell, informatör på skånepolisen uppger till Expo Idag att det inte har framkommit något motiv till attacken. Det är inte heller känt om dådet varit planerat.

Innan sprängningen fanns det ingen hotbild mot den judiska församlingen, enligt Anders Lindell. Polisen gör nu en ny hotbildsanalys.

Åklagaren i målet, Hans Harding säger till Expo Idag att de båda misstänkta kommer att höras igen under dagen.

– Efter det kommer åklagaren få ta ställning om anhållningsbeslutet ska bestå eller inte, säger Harding.
Daniel Vergara

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA