Hovrätten fastställer friande dom i Vilksmål

Publicerad 2012-09-25
Hovrätten fastställer friande dom i Vilksmål
DN. Hovrätten friar tre män som åtalats för förberedelse till mord på Lars Vilks och fastställer därmed tingsrättens dom. Männen döms för brott mot knivlagen till dagsböter.

Männen som åtalats greps beväpnade med knivar förra hösten i Göteborg , där de letade efter Vilks. Liksom tingsrätten finner inte hovrätten det bevisat att de tre männen haft för avsikt mörda Vilks. Hovrätten fastslår dock att männen varit beredda att använda våld.

Libyen avväpnar milisgrupper
New York Times. Libyens interimsregering gav på söndagen order om att alla milisgrupper i landet som inte lyder under staten ska upplösas. Presidenten Mohamed al-Magarief gav miliserna 48 timmar på sig att lämna alla militära anläggningar eller offentliga byggnader.

Ordern utfärdades efter stora folkliga protester i fredags mot attacken på USA:s konsulat för ett par veckor sedan. Tusentals demonstranter gick i Benghazi till angrepp mot högkvarter, tillhörande militanta islamistgrupper. Anhängare till den salafistiska organisationen med nära band till Al-qaida, Ansar al-sharia , som misstänks ha lett attacken mot den amerikanska ambassaden, tvingades lämna Benghazi. Att lösa upp alla milisgrupperna i Libyen är dock inte enkelt, då de på flera platser står för säkerheten i avsaknad av ett fungerande rättsväsende.

Antimuslimska demonstrationer i Australien
The Australian. I söndags hölls antimuslimska protester i Melbourne och Perth i Australien. Demonstrationen samlade ett fåtal, trots att flera organisationer hade uppmanat till protester i hela Australien.

Inför demonstrationerna greps två personer i Sydney, misstänkta för att på Facebook ha uppviglat till våldsamheter.

Förra veckan hölls demonstrationer mot den antimuslimska filmen "Innocence of Justice" i huvudstaden Sydney. I samband med demonstrationerna utbröt våldsamheter och flera greps.
Expo

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA