Hundratals nazister efterlysta i Tyskland

Publicerad 2012-10-22

Över 100 tyska högerextremister lever på rymmen i Tyskland. Från politiskt håll varnas det för "tickande bomber" i det tyska samhället. Samtidigt tilltar kritiken över underrättelsetjänstens bristande kontroll på den högerextrema-miljön.

Det är inrikesministeriet som gjort beräkningen att 110 högerextremister är efterlysta eller häktade i sin frånvaro. Ingen är efterlyst för mord, säger inrikesminister Hans-Peter Freidrich till den tyska tidningen Welt am Sonntag. Freidrich poängterar dock den högerextrema miljön utgör ett stort hot i landet.

"Gång på gång har vi sett att det finns en svängdörr i den högerextrema-miljön för våldsamma och terroristiska element", säger Freidrich.

Sebastian Edathy som leder den parlamentariska kommittén som utreder den nazistiska terrortrion Underjordiska nationalsocialister, NSU, som kopplats till tio mord i Tyskland utförda mellan 2000 och 2007, menar att antalet efterlysta högerextremister visar på vidden av det potentiella hotet.

"Antalet är ett bevis på terrorcellen inte kan ses som ett enskilt fenomen. Vi har fortfarande tickande tidsinställda bomber som rör sig i vårt samhälle.", säger Edathy.

Att 110 högerextremister i dagsläget är efterlysta eller häktade i sin frånvaro spär på kritiken mot tyska myndigheter. De kritiseras för att inte lyckats stävja hotet från den våldsbejakande och högerextrema-miljön.

Den parlamentariska utredningen kring NSU har lett till flera skandaler i Tyskland. Det har visat sig att säkerhetstjänsten under en längre tid varit nära nazisttrion, NSU, utan att lyckas upptäcka organisationen. Bland annat hade den militära underrättelsetjänsten MAD redan 1995 försökt att rekrytera en av terrortrions medlemmar Uwe Mundlos som informatör. Information som MAD i det längsta undanhöll från den parlamentariska utredningen.

Det har även framkommit att tysk underrättelsetjänst förstört akter med information om de misstänkta i NSU samma dag som trion upptäcktes. Avslöjandet ledde till att Heinz Fromm, avgick som chef för den federala säkerhetstjänsten.

Förbundskansler Angela Merkel har flera gånger betonat att tyska myndigheter kommer att göra allt för att gå till botten med vad som gått fel i samband med NSU-utredningen.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA