Imam bekämpar våldsbejakande extremism

Publicerad 2012-10-22

Den kända imamen Pir Alauddin Siddiqui har besökt Oslo för att bekämpa radikal islam. Den London-baserade imamen har varit på en flera dagars "Oslo-tour", där han träffade ett antal viktiga muslimska ledare och tusentals andra muslimer.

- Jag tror inte att Gud skapade jorden för att vi ska vara krigare. Vi bör visa varandra kärlek, respekt och tolerans. Spridningen av hat är farligt, sa Pir Alauddin Siddiqui på Holmlia muslimska Centre.

Pir Alauddin Siddiqui är den främsta imamen, en titel som motsvarar biskop. Han är även forskare. Siddiqui bor i Pakistan och London, där han driver TV-kanalen Noor TV som har miljontals tittare i Europa, Afrika, Mellanöstern och stora delar av övriga Asien.

Den norska säkerhetspolisen (PST) har i sin senaste hotbildsbedömning rapporterat att den våldsbejakande extremistiska islamismen utgör det största terroristhotet i Norge. PST skriver också att rekryteringen till dessa grupperingar ökar. Bland annat finns en oro för att unga, radikala människor kan komma tillbaka till Norge som "tickande bomber" efter att ha vunnit stridserfarenhet i konfliktområden. Det är väl känt att flera norska muslimer har rest till Syrien för att gå med i kriget mot regimen.

För ungefär en månad sedan samlades omkring 6000 personer på Youngstorget i Oslo för en fredlig demonstration mot den antimuslimska filmen "Innocence of Muslims." Samtidigt hölls en manifestation utanför den amerikanska ambassaden i Oslo som samlade runt 100 personer. Demonstrationens ledning har kopplingar till organisationen Profetens Ummah. På organisationens manifestation hyllades den avlidne al-Qaida ledaren Usama bin Ladin. Profetens Ummahs ledare, Ubaydullah Hussain, har i en intervju med Morgenbladet sagt att han inte skulle ha fördömt en våldsam attack i Norge, om den utförs av muslimer.

Imam Pir Alauddin Siddiqui är kristallklar om vad han tycker om ett sådant uttalande.

- Att säga något sådant är direkt anti-islamiskt. Det strider mot den mänskliga värdigheten att tillgripa våld. Det är fel att skapa kaos och förstöra freden i samhället. Vi måste leva i fred med varandra, säger Siddiqui till Dagsavisen. Han sa också att de som rekryterats till radikala grupper som främjar våld är hjärntvättade.

Den islamistiska gruppen Profetens Ummah hade planerat en manifestation på Grönland i Oslo i fredags. Men gruppen ställde in, enligt Oslopolisen.

I Profetens Ummah återfinns bland andra Arfan Bhatti, som dömts för att ha planerat skjutningen mot en synagoga i Oslo 2006, och Mohyeldeen Mohammad, som har uttryckt hot mot norska myndighetspersoner.
Kristina Folgert

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA