Islamist som hetsat mot judar måste släppas

Publicerad 2012-11-23

Den norska Högsta domstolen har idag beslutat att islamisten Ubaydullah Hussain, talesman för den radikala gruppen profetens Ummah, inte kan hållas fängslad. Polisen är skeptisk till beslutet.

Det finns inget lagstöd för att låta Hussain sitta häktad. Det har Högsta domstolen slagit fast. 27-årigen har varit häktad sedan han greps den 25 oktober. Han är fortfarande anklagad för tre fall av olaga hot. Enligt åtalet har Ubaydullah Hussain hotat två journalister. Han är också anklagad för hets mot folkgrupp och hot mot ett expertvittne vid en domstolsförhandling.

Den norska polisen tror att det finns en risk att det blir fler hot från Hussain om han släpps. De inväntar att beslutet fastställs.

– Högsta domstolen har skickat ärendet och sitt beslut tillbaka till hovrätten. Vi inväntar deras behandling av ärendet, sade polisens åklagare Kathryn Wold Kristoff på Oslo polisen.

Hussains advokat John Christian Elden är nöjd med Högsta domstolens beslut.

- Man kan inte fängsla folk för att det finns risk för att de kommer att uttrycka sig på ett radikalt sätt, säger Elden, rapporterar Dagbladet.

Hussain har tidigare uppmärksammat för att han försvarat en skjutning mot synagogan i Oslo och flera antisemitiska uttalanden på sitt facebook-konto.
Kristina Folgert

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA