Islamist som hetsat mot judar måste släppas

Publicerad 2012-11-23

Den norska Högsta domstolen har idag beslutat att islamisten Ubaydullah Hussain, talesman för den radikala gruppen profetens Ummah, inte kan hållas fängslad. Polisen är skeptisk till beslutet.

Det finns inget lagstöd för att låta Hussain sitta häktad. Det har Högsta domstolen slagit fast. 27-årigen har varit häktad sedan han greps den 25 oktober. Han är fortfarande anklagad för tre fall av olaga hot. Enligt åtalet har Ubaydullah Hussain hotat två journalister. Han är också anklagad för hets mot folkgrupp och hot mot ett expertvittne vid en domstolsförhandling.

Den norska polisen tror att det finns en risk att det blir fler hot från Hussain om han släpps. De inväntar att beslutet fastställs.

– Högsta domstolen har skickat ärendet och sitt beslut tillbaka till hovrätten. Vi inväntar deras behandling av ärendet, sade polisens åklagare Kathryn Wold Kristoff på Oslo polisen.

Hussains advokat John Christian Elden är nöjd med Högsta domstolens beslut.

- Man kan inte fängsla folk för att det finns risk för att de kommer att uttrycka sig på ett radikalt sätt, säger Elden, rapporterar Dagbladet.

Hussain har tidigare uppmärksammat för att han försvarat en skjutning mot synagogan i Oslo och flera antisemitiska uttalanden på sitt facebook-konto.
Kristina Folgert

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA