Islamistledaren åtalas för hot mot journalister

Publicerad 2012-10-26

Polisen för organiserad brottslighet i Norge har nu tagit över utredningen mot Arslan Maroof Hussain Ubaydullah, talesperson för den radikala islamistgruppen Profetens Ummah. Hussain Ubaydullah greps på torsdagen misstänkt för dödshot mot journalister.


Hussain Ubaydullah greps på torsdagen misstänkt för dödshot mot journalister.

Polisen kommer sannolikt begära att Hussain Ubaydullah häktas på lördagen. Polisinspektör Einar Aas säger att Profetens Ummah tidigare har bett om att få uppmärksamhet – det ska de få nu, konstaterar han.

- Avdelningen för organiserad brottslighet har nu den extrema islamistiska miljön i fokus och vi arbetar i nära samarbete med säkerhetstjänsten (PST), sade Einar Aas, rapporterar VG.

I går greps och åtalades Hussain Ubaydullah för att hotat en journalist på Dagsavisen och en annan journalist, på grund deras avslöjande artiklar om radikala islamister i Norge.

-Polisen har sagt åt mig att ta dessa hot på allvar, säger journalisten på Dagsavisen.

Arslan Maroof Hussain Ubaydullahs tidigare vänner har beskrivit honom som en helt vanlig norrman, men att han plötsligt förändrades: "Han lät skägget växa och började klä sig allt mer konservativt".

Under flera år var Hussain Ubaydullah fotbollsdomare i division 3. Han slutade som tränare efter att fotbollsförbundet konfronterat honom med flera extrema inlägg som han skrivit på sociala medier. Hussain Ubaydullah har bland annat deltagit på en demonstration utanför Stortinget i januari i år tillsammans med flera extrema islamister, bland dem Arfan Bhatti.

Arfan Bhatti har dömts för inblandning i skjutning mot synagogan i Oslo 2006. Bhatti har även misstänkts för att ha skjutit mot en av de journalisters hem som Hussain Ubaydullah nu står åtalad för att ha hotat.

Om skjutningen mot synagogan 2006 skrev Hussain Ubaydullah nyligen på Facebook.

"De är äkta svin (judarna) och måste bekämpas. Det är synd att vår broder som sköt mot synagogan 2005 eller 2006 inte träffade någon".

Under 2012 har Hussain blivit en del av ledarskiktet i Profetens Ummah. I september ledde han en demonstration utanför den amerikanska ambassaden i Oslo och presenterades då som talesman för gruppen. På demonstrationen hyllades den avlidne Al-Qaida ledaren Usama Bin Laden.
Kristina Folgert

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA