Israelisk politiker liknade flyktingar vid cancer

Publicerad 2012-05-28

I förra veckan hamnade den israeliska parlamentsledamoten Miri Regev i blåsväder efter att ha kallat flyktingar från Afrika för en cancer i det israeliska samhället.

Miri Regev, som sitter i Knesset för regeringspartiet Likud, uttalade sig om flyktingarna i samband med en våldsam demonstration som hölls i Tel Aviv i förra veckan. Demonstranterna protesterade mot hög kriminalitet i bostadsområdet Tel Aviv Södra där många flyktingar bor. Regev sa på demonstrationen att "Sudaneser är en cancer i vår kropp". Många av flyktingarna kommer från just Sudan, det skriver israeliska Haaretz.

Uttalandet rapporteras ha uppviglat demonstranterna, de ska ha attackerat förbipasserande afrikanska personer och vandaliserat affärer som sålt afrikanska produkter. Regev fördömde våldet, men sa att hon förstod ilskan hos de boende i området.

Igår bad Miri Regev om ursäkt i israeliska medier, hon bad om ursäkt för sitt uttalande men riktade inte ursäkten till sudaneserna. Hon sa att hon med uttalandet menade att flyktingarbetare sprider sig i Israel på samma sätt som cancer gör i kroppen.

– Jag ber om ursäkt och menade verkligen inte att såra människor som överlevt Förintelsen eller cancerpatienter.

Premiärminister Benjamin Netanyahu uttalade sig också efter demonstrationen. Han sa att Knesset skulle ta tag i frågan om flyktingarna, som han betecknade som infiltratörer. Han pratade också om det stängsel som ska resas utefter gränsen mot Egypten.

– Stängslet ska färdigställas inom två månader och snart ska vi börja skicka tillbaka infiltratörer till deras hemländer.

Bakgrunden till stängslet uppförande är att det ska fungera som ett hinder för alla de personer som illegalt försöker ta sig in i Israel. Men en oro för den politiska utvecklingen i Egypten sägs också vara en anledning, det rapporterar Washington Post.

Tidigare i maj greps en man för att ha kastat en brandbomb mot en flyktingförläggningen i Tel Aviv Södra.
Erik Melin

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA