Israelisk politiker liknade flyktingar vid cancer

Publicerad 2012-05-28

I förra veckan hamnade den israeliska parlamentsledamoten Miri Regev i blåsväder efter att ha kallat flyktingar från Afrika för en cancer i det israeliska samhället.

Miri Regev, som sitter i Knesset för regeringspartiet Likud, uttalade sig om flyktingarna i samband med en våldsam demonstration som hölls i Tel Aviv i förra veckan. Demonstranterna protesterade mot hög kriminalitet i bostadsområdet Tel Aviv Södra där många flyktingar bor. Regev sa på demonstrationen att "Sudaneser är en cancer i vår kropp". Många av flyktingarna kommer från just Sudan, det skriver israeliska Haaretz.

Uttalandet rapporteras ha uppviglat demonstranterna, de ska ha attackerat förbipasserande afrikanska personer och vandaliserat affärer som sålt afrikanska produkter. Regev fördömde våldet, men sa att hon förstod ilskan hos de boende i området.

Igår bad Miri Regev om ursäkt i israeliska medier, hon bad om ursäkt för sitt uttalande men riktade inte ursäkten till sudaneserna. Hon sa att hon med uttalandet menade att flyktingarbetare sprider sig i Israel på samma sätt som cancer gör i kroppen.

– Jag ber om ursäkt och menade verkligen inte att såra människor som överlevt Förintelsen eller cancerpatienter.

Premiärminister Benjamin Netanyahu uttalade sig också efter demonstrationen. Han sa att Knesset skulle ta tag i frågan om flyktingarna, som han betecknade som infiltratörer. Han pratade också om det stängsel som ska resas utefter gränsen mot Egypten.

– Stängslet ska färdigställas inom två månader och snart ska vi börja skicka tillbaka infiltratörer till deras hemländer.

Bakgrunden till stängslet uppförande är att det ska fungera som ett hinder för alla de personer som illegalt försöker ta sig in i Israel. Men en oro för den politiska utvecklingen i Egypten sägs också vara en anledning, det rapporterar Washington Post.

Tidigare i maj greps en man för att ha kastat en brandbomb mot en flyktingförläggningen i Tel Aviv Södra.
Erik Melin

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA